Basketterrein en skatepark bij nieuwe containerparken aan kanaal

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
04/04/2017

Langs het kanaal komen twee nieuwe containerparken. Eentje bij de Budabrug in Heembeek en een ander naast bedrijvencentrum COOP in Anderlecht. Dat laatste project omvat ook een basketterrein en een skatepark.

Brussel kampt al jaren met een gebrek aan containerparken. De schaarse afvalinfrastructuur geldt als een van de oorzaken van het sluikstortprobleem in de stad.

Het probleem staat sinds enkele jaren op de agenda van het gewestelijke agentschap Net Brussel. Dat versoepelde eerst de openingsuren van twee bestaande containerparken, en nam daarna het beheer van twee gemeentelijke containerparken over. Onlangs bleek dan ook dat steeds meer mensen hun weg vinden naar de zogenoemde Recyparken.

Ondertussen zitten twee nieuwe containerparken in de pijplijn. Het meest opmerkelijke project is dat langs de Demetskaai in Anderlecht. Daar wordt al jaren een afvalpark aangekondigd, maar nu wordt het plan eindelijk concreet. De architectuuropdracht is onlangs toegekend aan de Brusselse bureaus 51n4e en Rotor, een vzw die vooral aan de slag gaat met gerecupereerde bouwmaterialen.

Basketten en recycleren
Even verderop ging met Recy K al een recyclagecentrum open, maar het nieuwe containerpark belooft meer te zijn dan een plek die kringloopeconomie stimuleert. Er komt ook plaats voor een basketterrein en een skatepark. Zo zou het project in één klap ook iets doen aan het gebrek aan sportinfrastructuur in de buurt.

“We optimaliseren de openbare ruimte door ze toegankelijk te maken voor iedereen,” zegt Fadila Laanan (PS), staatssecretaris voor Netheid. “Het project krijgt daardoor een sociaal karakter.” Voor minister-president Rudi Vervoort (PS) moet het project ook bijdragen tot de opwaardering van de kanaalzone. (lees verder na de schets)

Het geld voor de realisatie van het afvalpark komt grotendeels van de Europese EFRO-fondsen. Het project wordt momenteel verder uitgewerkt. Op het einde van dit jaar zou de vergunningsaanvraag worden ingediend. De bouw is gepland in 2019.

Eerder komt er al een nieuw containerpark bij de nieuwe hoofdzetel van Net Brussel in Heembeek. De werkzaamheden daar beginnen nog dit jaar. Het project, een ontwerp van Atelier 229 en evr-architecten, werd opgenomen in de jaarlijkse lijst met voorbeeldgebouwen in Brussel. De twee projecten zullen het aantal gewestelijke containerparken op zes brengen. Ondertussen zoekt het agentschap verder naar vier andere geschikte locaties, onder meer in de buurt van de Vijfhoek.

Net Brussel plant in Heembeek overigens ook nog een nieuw gebouw voor vuilniswagens. Die opdracht is onlangs toegekend aan Tetra Architecten. De drie nieuwbouwprojecten worden allemaal begeleid door Brussels bouwmeester Kristiaan Borret. “De ambitie is telkens om architecturale kwaliteit te geven aan het programma zelf,” zegt Borret.

“Ook dergelijke utilitaire activiteiten moeten verzorgd vormgegeven worden. Daarnaast zoeken we telkens naar een bijzondere meerwaarde voor de omgeving, zodat de projecten zich niet alleen op zichzelf richten, maar ook inspelen op verweving met de buurt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni