Reportage

Bedrijfsmoestuinen in opmars: 'Dit is mijn pauze'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
21/07/2018

| Tijdens de middagpauze werken werknemers van Engie een uurtje in de bedrijfsmoestuin.

Tijdens de middagpauze tomaten plukken en van de geur van verse basilicum genieten, alvorens terug achter de computer te kruipen? In Brussel kan het bij steeds meer bedrijven. Het principe is eenvoudig, zegt Mieke Deceuninck van het gespecialiseerde bedrijf Skyfarms. “Een beetje groen in bakken, een uurtje helpen en dan terug met een smile naar het bureau.”

Op een steenworp van Brussel-Noord biedt het hoofdkantoor van energieleverancier Engie een plek aan meer dan 3.000 werknemers. De torenhoge glazen buitengevels doen het niet meteen vermoeden, maar aan de binnenkant van de gebouwen bevindt zich een kleine, groene oase middenin de Noordwijk.

Terwijl een tiental bedienden op een vrijdagmiddag luncht middenin een moestuin, ruilt finance manager François Fobe zijn blazer in voor een schort. “Het is tof om naast pc-werk eens een uurtje de handen in de aarde te steken”, lacht hij.

engie

| Finance manager François Fobe geeft uitleg aan een collega.

“We willen thuis een eigen moestuin hebben, dus dit is ideaal om mee te beginnen”, gaat hij verder. En thuis, dat is het huis dat hij recent in Brussel heeft gekocht. “Als je uit overtuiging in de stad gaat wonen, dan is ecologie een must. Daar hoort een moestuintje bij, maar ook zoveel mogelijk de fiets gebruiken, duurzaam omspringen met water en recycleren.”

Win-win

Samen met een 50-tal collega’s ontfermt Fobe zich over de bedrijfsmoestuin bij Engie. Die is er vorig jaar gekomen met de hulp van Skyfarms, een bedrijf dat gespecialiseerd is in dak- en stadstuinen, en bedrijfstuinen. Twee keer per week komt Skyfarms een coachingsessie geven over de moestuin, op dinsdag en donderdag.

engie

| De moestuin bij Engie.

“Dit is een succesvol project”, vertelt woordvoerder van Engie Olivier Desclée. “Het aantal deelnemers en coachinguren is verdubbeld tegenover vorig jaar.” Desclée is ervan overtuigd dat dit een win-winsituatie is voor de werknemers én het bedrijf. “Het doel is zorgen voor een gezellige ontmoetingsplek, zorgen voor een break”, aldus de woordvoerder, “en als je je job hierdoor met een glimlach doet, is dat goed voor iedereen.”

‘Relaxen’

Enkele kilometers verder, op een boogscheut van het Jubelpark, verzorgt Skyfarms een andere bedrijfstuin, aan de ING-zetel aan de Sint-Michielswarande. “Dit is mijn pauze”, glimlacht de 29-jarige dossierbeheerder Martin Cheffert terwijl hij houtzaagsel tussen de planten strooit. “Tegen onkruid en voor het behoud van vocht”, klinkt het.

ING

| Martin Cheffert werkt in de ING-tuin.

Net zoals de werknemers van ING, vindt Cheffert rust terug in de bedrijfsmoestuin. “Binnen werk je steeds op de computer. Hier kan ik de dingen even loslaten, andere collega’s ontmoeten en een beetje relaxen.”

De bedrijfsmoestuin van ING bestaat, net zoals die van Engie, al twee jaar. Maar bij ING kwam het initiatief oorspronkelijk van een aantal werknemers. “De moestuin was toen minder goed georganiseerd”, aldus Cheffert. Sinds dit jaar schakelt de bank dan ook de hulp in van Skyfarms, dat net zoals bij Engie, coachingsessies organiseert.

Succes

ING en Engie zijn niet de enige bedrijven in Brussel waar Skyfarms actief is. “Voeg daar nog BNP Paribas aan toe, twee overheidsdiensten, een project met de Europese school in Laken en een dakserre in Schaarbeek”, zegt Véronique Dewever die het bedrijf twee jaar geleden heeft opgericht. “Bedrijfsmoestuinen zijn trendy”, geeft Augustine Nourissier, de andere medeoprichter, toe. “Nu komen bedrijven naar ons met de vraag om hulp, terwijl wij in het begin zelf moesten aandringen”, voegt Dewever daar nog aan toe.

Bosa

| De rokersruimte bij FOD Beleid en Ondersteuning is omgevormd tot een 'serre' voor tomatenplantjes.

Het succes van de bedrijfsmoestuinen is misschien te danken aan wat coach Mieke Deceuninck omschrijft als een eenvoudig principe: “Een beetje groen in bakken, een uurtje meehelpen en dan terug met een smile naar het bureau.” Tuinieren bij wijze van therapie.

‘Ecologische verantwoordelijkheid’

“Het leuke is dat men ziet dat je veel kanten kan uitgaan met weinig plaats”, aldus Deceuninck. “Heel wat mensen zijn verbaasd dat je met een bak of een zak zoveel kan doen.” En al groeien de tomaten, komkommers en courgettes op het binnenkoertje van Engie, ING of de overheidsdienst Beleid en Ondersteuning, een hoog rendement is niet het hoofddoel.

“Het is niet de bedoeling om te renderen, we gaan de werknemers niet nog meer productie-eisen opleggen”, vertelt Dewever. “Zorgen voor een beter welzijn van de werknemers is belangrijker”, klinkt het, al doet Skyfarms naar eigen zeggen nog meer. “Aan de hand van een bedrijfsmoestuin met coachingsessies toont een bedrijf ook dat het een zekere ecologische verantwoordelijkheid heeft.” De bakken waar Skyfarms gebruik van maakt in de moestuinen, zijn overigens van gerecycleerd hout gemaakt. “En we halen alles zo lokaal mogelijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, moestuin, bedrijfsmoestuin, tuinieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni