| Simulatiebeeld van het nieuwe project.

Carrefour Hallepoort: groter en met dakmoestuin

Kris Hendrickx
© BRUZZ
22/06/2018

De Carrefour Market aan de Hallepoort wordt afgebroken en heropgebouwd. De winkel wordt een stuk groter, erboven komen 25 woningen en het dak van de winkel krijgt moestuinen.

De Carrefour Market aan het begin van Vorststesteenweg is vandaag wat vreemd aangelegd. Wie de druk bezochte winkel in wil moet eerst door de parking stappen om dan ergens binnen de ingang te zoeken.

Binnenkort komt daar verandering in. Het immobedrijf van Mestdagh, dat een deel van de Carrefourwinkels in portefeuille heeft, diende een bouwaanvraag in. In dat plan worden de huidige winkel en twee woonhuizen op de hoek van de Vorstsesteenweg en de Sint-Gilliskerkstraat gesloopt. Op die plek komt dan een nieuwbouw met de supermarkt op het gelijkvloers. De ingang van de winkel schuift zo wat op richting Hallepoort.

vorstsesteenweg te slopen pand

| Het hoekhuis en het woonhuis links ervan wijken voor de winkel.

“De nieuwe supermarkt zal meteen van de straat zichtbaar zijn en het plafond wordt ook een stuk hoger dan vandaag”, legt Nicolas Bouquelle van architectenbureau Baneton Garrino uit. “De nieuwe supermarkt zal zo veel meer in contact staan met de buurt. Als je er buitenstapt zal je ook meteen visueel contact hebben met het knooppunt aan de Hallepoort.”

De nieuwe Carrefour wordt 3.100 vierkante meter groot. Dat is al een flinke supermarkt en heel wat groter dan de huidige winkel. De extra ruimte komt er vooral door de parking vanhet gelijkvloers te verplaatsen naar de eerste verdieping, boven de winkel.

'Te veel woningen'

De toekomstige supermarkt neemt nog steeds de hele binnenruimte van het achterliggende huizenblok in. Boven de winkel en de parking komt er een groendak met zonnepanelen en moestuinen. Die tuintjes horen bij de 25 nieuwe woningen die aan de straatkant boven de winkel komen.

Het buurtcomité van de Zuidwijk formuleerde ondertussen ook al enkele bedenkingen. Zo vinden de bewoners 25 woningen in zo’n dichtbevolkte wijk te veel. Ze vragen verder dat de winkel een minder groot deel van het huizenblok zou innemen. De sloop van twee oude huizen voor de nieuwbouw noemen de bewoners ook onnodig.

Carrefour Vorstsesteenweg

| De ingang van de winkel vandaag: zwart gat met auto's.

Carrefour Vorstsesteenweg

| Voor de nieuwbouw op de hoek van de Vorstsesteenweg en de Sint-Gilliskerkstraat worden twee huizen gesloopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Stedenbouw, Carrefour, supermarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni