In beeld: De eerste ‘Brol National’

© RVEBRUZZ

Op het Vossenplein in de Brusselse Marollen hebben snuisteraars vrijdagvoormiddag hun hart opgehaald op Brol National. Het was voor het eerst dat vzw Bal National de feestelijkheden op de nationale feestdag uitbreidde met deze typisch Brusselse vlooienmarkt.

Voor de gelegenheid waren alle standjes (en zelfs de artikelen hier en daar) versierd met de nationale driekleur. En als je goed zocht, vond je ook typisch Belgische snuisterijtjes. Om 16.00 uur feestte het Vossenplein verder met Resto National, een groot mosselen met frietdiner.

Adel_portret
© RVEBRUZZ

 

 

 

Aan authentieke Belgische muurdecoratie geen tekort op deze Brol National. Van vorstenportretten tot stadstaferelen, zoals deze schets van de Brusselse Baksteenkaai in 1680 bij verkoper Adel. "Je vindt zo'n dingen gemakkelijk als je in het circuit zit. Deze heb ik ontdekt bij een zolder-weggeef, gewoon hier in Brussel."

strips_bordspel
© RVEBRUZZ
Giovanna_memorabilia
© RVEBRUZZ

 

 

 

 

 

 

Marktkraamster Giovanna kwam indertijd vanuit Italië op huwelijksreis naar Brussel, zag er de expo en kocht zich gek aan memorabilia. "Maar ook al doet het een beetje pijn, toch wil ik nu van een deel af, want het is te veel. En dit is de perfecte gelegenheid."

Belgische_soldaat_plak
© RVEBRUZZ
mannssei_rubens
© RVEBRUZZ

 

 

 

 

 

 

 

Niet alle items zijn gewoon gevonden door of doorgegeven aan de marktkramers. Soms kopen ze ook van elkaar, in de hoop winst te maken, zoals Mannsei. "Ik kocht deze plaat van Peter Paul Rubens van een andere marktkramer in Waterloo. Ik hoop 'm nu toch voor een centje extra weer van de hand te doen."

sigarenbandjes
© RVEBRUZZ

 

 

 

Het is op Brol National dus een beetje een zoekspel naar echte 'Belgische prullen', zoals deze exclusieve Belgische doos sigarenbandjes (boven). Daarenboven zijn sommige Belgische juweeltjes zelfs helemaal niet te koop, zoals rasechte Marollien Norbert (onder), die helmboswuivend rondloopt op de markt, om de Brusselaars op hun Nationale Feestdag ook warm te maken voor de Europese gedachte.

marollien_norbert
© RVEBRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?