reportage

In beeld: tienduizenden op de been voor het klimaat

© kvdp/bruzz
Updated: 02-12-2018 - 14:55

Zondagmiddag vanaf 13 uur trokken duizenden mensen, onder wie leden van tientallen middenveldorganisaties, door Brussel om de doelen te ondersteunen van de VN-klimaattop die vandaag in Polen start. Met 65.000 betogers is het de grootste klimaatbetoging in ons land tot nu toe. Manifestanten pleiten voor "meer schone lucht, meer hernieuwbare energie en meer politieke daadkracht".

Met minstens 65.000 zijn ze, de klimaatbetogers die op dit moment door de straten van Brussel stappen. "Jullie zijn met te veel", roept een agent naar één van de organisatoren. De politie heeft op de route van de betoging enkele checkpoints opgesteld, maar die moeten wijken voor de massa manifestanten. 

Voor hen is de boodschap duidelijk. "Wij verwachten een daadkrachtiger beleid voor het klimaat", legt een betoger uit. In de stroom mensen lopen jongeren, kinderen, maar ook grootouders mee. "Wij zijn heel erg bezorgd om de toekomst van onze kinderen", vertelt Hugo Van Dienderen van Grootouders voor het Klimaat. "Wij hebben schrik voor de overstromingen, bosbranden en andere calamiteiten die hen kunnen overkomen." (Lees verder onder de fotogalerij)

'Druk op politici'

De VN-klimaattop begint maandag in Katowice in Polen. De Grootouders voor het Klimaat hopen net als de andere betogers dat alle deelnemende landen er alles aan doen om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden. "Ik hoop dat deze mars druk zal leggen op politici wereldwijd, ook in Polen, waar men nog steeds zweert bij steenkool", aldus Van Dienderen. 

En de groene transitie moet sociaal rechtvaardig zijn, klinkt het. "Mijnwerkers moeten daarna jobs krijgen, zodat ze bijvoorbeeld windturbines en zonnepanelen kunnen plaatsen." 

Concrete maatregelen

De vele betogers denken aan concrete maatregelen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Pascal Huybrechts van Bos+ wandelt mee, verkleed als een boom. "Dit is zeer high tech. Ik zet CO2 om in zuurstof. We komen veel te weinig voor in Europa en zouden ons graag willen voortplanten", zegt Huybrechts. "Dit is een deel van de oplossing om de opwarming van de aarde te verminderen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat bomen planten een van de meest efficiënte manieren is om tot ons doel te komen." 

Nadège loopt mee met een bordje waarop een dieselpomp en een fietspomp te zien zijn. "Ik ben van pomp veranderd", klinkt het eenvoudig. "In plaats van de auto, gebruiken wij nu vooral de fiets. Dat gaat veel beter, vooral voor korte afstanden." 

Of nog: "Schaf de bedrijfswagens af", staat er op een ander bord te lezen. "Het effect van de bedrijfswagens is dat er meer met de auto gereden wordt, vooral met dieselauto's", vertelt Michèle Moureaux. "Terwijl er veel openbaar vervoer is. Of de elektrische fiets is een ander alternatief." 

Ondertussen scanderen de betogers slogans als "There is no planet B" of "We want climate justice". Via de kleine ring wandelen ze naar het Jubelpark, waar nog allerlei speeches en activiteiten gepland staan. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?