Beheerder datingsite RichMeetBeautiful krijgt 6 maanden cel met uitstel

© RTBF
| Het gewraakte reclamepaneel van 'Rich Meets Beautiful'

De Brusselse correctionele rechtbank heeft het bedrijf achter de website ‘Rich meets Beautiful’ veroordeeld tot een geldboete van 240.000 euro. De CEO, de Noor Sigurd Vidal, kreeg zes maanden cel met uitstel en een effectieve geldboete van 24.000 euro opgelegd. Volgens de rechtbank zetten het bedrijf en de CEO met hun ‘sugardaddy-campagne’ aan tot prostitutie.

De reclamecampagne van de website ‘Rich meets Beautiful’ dook op in het straatbeeld van Brussel in september 2017. De website richtte zich onder andere op universiteitsstudentes die via een ‘sugardaddy’ – een welgestelde oudere man – hun financiële problemen konden oplossen. De Franstalige universiteit ULB stelde zich burgerlijke partij tegen het bedrijf achter de website en kreeg vandaag gelijk.

“De rechtbank heeft beslist dat dit wel degelijk een poging was tot aanzetten tot prostitutie en dat zowel het bedrijf als de CEO zich ook schuldig hebben gemaakt aan het reclame maken voor het vergemakkelijken van ontucht of prostitutie”, zegt de advocaat van de ULB, Laurent Kennes. “De universiteit werd ook erkend als burgerlijke partij die de belangen van haar studenten verdedigde en krijgt een schadevergoeding van 5.000 euro.”

Op het proces had de verdediging gepleit dat de website bedoeld was om mensen samen te brengen en langdurige relaties te creëren en dat de campagne niet gericht was op seks. De rechtbank oordeelde vandaag dat de foto’s op de website het tegendeel bewezen. “Foto’s van halfnaakte vrouwen in lingerie en in beha’s waarvan de schouderbandjes naar beneden zijn getrokken zijn geen referentie naar culturele uitstapjes en etentjes, maar wijzen op een seksueel karakter”, aldus de rechter in haar vonnis.

Beide beklaagden werden ook vervolgd voor inbreuken op de wet ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte, maar werden daarvoor vrijgesproken. De website met de ‘sugardaddy-campagne’ werd destijds door het parket offline gehaald en is in ons land niet meer te bezoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?