eindejaar 2019

Bekende Brusselaars over 2020: 'een jaar vol verwondering' en andere wensen

© Saskia Vanderstichele
| VUB-rector Caroline Pauwels

'Praat meer met anderen', 'Leef op de goede dagen' of zelfs 'Prik, als vlijmscherpe pijlen, onze burgemeesters en wereldleiders wakker'. Bekende Brusselaars deelden met oud en nieuw hun wensen voor 2020.

Caroline Pauwels, rector VUB

Pauwels brengt in De Tijd haar 'nieuwsjaarswenken', zoals zij ze zelf noemt: een aantal persoonlijke tips voor het nieuwe jaar die ook een wens inhouden.

Ten eerste: leer jezelf kennen. "Ga rust opzoeken, weg van de dagelijkse routine. Om ruimte te creëren om ons te verwonderen, om wat gewoon was weer als bijzonder te ervaren", zegt ze.

Verder hoopt Pauwels dat mensen meer met elkaar zullen praten in 2020. "Vaak volstaat het onze gedachten luidop tegenover een ander te formuleren, om goed te kunnen inschatten hoe sluitend onze argumenten zijn of hoe futiel de dingen zijn waar we ons zo druk over maken."

Ze raadt aan om tijd te nemen om je te verdiepen, nieuwe mensen te leren kennen en anders te leren kijken naar de wereld.

"En neen, verwondering komt niet uit de lucht vallen", besluit ze. "Het gaat een stuk moeilijker voor wie ziek is, zorgen heeft of zwaarmoedig is. En we kunnen ook niet de hele tijd verwonderd zijn. Verwondering is geen drug. Maar veel meer dan welke drug dan ook doet verwondering ons duizelen van de gigantische rijkdom die het leven te bieden heeft. Laten we van 2020 dus een wonderlijk jaar maken."

Nele Van den Broeck, theatermaakster

Toen ze dit jaar opnieuw in Brussel kwam wonen, kreeg theatermaakster Nele Van den Broeck er meteen een metekindje bij, Flore. Ze schrijft haar nichtje van tien maanden oud een nieuwsjaarsbrief in De Standaard.

Nele Van den Broeck 3 BRUZZ ACTUA 1648
© Saskia Vanderstichele
| Nele Van den Broeck

Aanvankelijk met een portie advies over de liefde en feminisme, maar daar komt ze al snel op terug. "Wie ben ik om een emmer vol ongevraagde raad over je heen te gieten? Ik ben een toerist in mijn eigen brein, ik kan de verkeersborden niet lezen. Iemand anders advies geven is het laatste wat ik moet doen, lijkt me", schrijft Van den Broeck.

Ze geeft haar metekindje dan maar de tip om van dag tot dag te leven. "Sommige dagen zijn goed. Andere dagen niet. Waarom? Niemand die het weet. Maar wat ik wel weet, is dat de slechte dagen nooit blijven duren. De goede ook niet, maar dat is een ander verhaal. De truc is om door de dagen te raken. Op de goede dagen leef je. Op de slechte dagen houd je jezelf in leven voor de goede dagen."

Guy Vanhengel, voormalig minister (Open VLD)

Voor sommige Brusselaars is een wens sneller uitgesproken. Guy Vanhengel (Open VLD) geniet op de skipiste van een goede fles wijn.

Grootouders voor het Klimaat

Op de eerste dag van het nieuwe jaar draaien de Grootouders voor het Klimaat de rollen om. Niet hun kleinkinderen, maar zij schrijven een nieuwjaarsbrief. "Helaas kunnen wij, de oma’s en opa’s van deze wereld, geen bergen verzetten en ook niet toveren, al lieten wij dat jullie vroeger, toen jullie nog kleiner waren, wel geloven," beginnen ze.

Grootouders voor het Klimaat
© KVDP / BRUZZ

Veel bergen zijn er volgens hen nog niet verzet. Wel zijn er miljoenen hectare bos gekapt, hebben vliegtuigen de lucht vergiftigd en hebben mensen veel te veel vlees gegeten. Ook wordt drinkbaar water overal ter wereld steeds schaarser.

De Grootouders voor het Klimaat willen iedereen die zich vorig jaar voor het klimaat heeft ingezet, bedanken. Maar er mag nog meer gebeuren: "Prik, als vlijmscherpe pijlen, onze burgemeesters en wereldleiders wakker en laat hen nog dit jaar, al dan niet in een late nieuwjaars- of lentebrief, beloven zowel plaatselijk als wereldwijd hun best te doen."

Wim Vandekeybus, choreograaf

Wim Vandekeybus
© Danny Willems

De wensen van Brussels choreograaf en regisseur Wim Vandekeybus zijn poëtisch:

"Let the deer’s run free and the bears sleep again in winter.
Let our hearts beat healthy, strong but empathic.
Let us spend less and share more, let’s love all the children as if they are ours.
Let us not be scared but fight for the rights of all people as one family on a planet.
Let’s plan long-term, for long after we are gone.
Let’s never forget our parents and let’s not fuck it up for what has to come.
Let’s see the wonder again and be thankful, responsible
and treasure the gift.
Happy new-year for all"

Parlementslid Hannelore Goeman (SP.A)

Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) wenst de mensen een jaar vol optimisme en hoop. Om daarmee een goede start te maken spoort ze aan om geld te storten aan het Centrum voor Kindermishandeling, zodat die hun werk zo goed mogelijk kunnen blijven doen ondanks de besparingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?