vastgoed immo huis te koop huizenprijzen te huur appartement woningprijs huurprijs

| De tool laat zien hoe duurzaam de verplaatsingen vanuit de woning zijn.

De Vlaamse overheid heeft dinsdag een tool gelanceerd die berekent hoe duurzaam een woning gelegen is. Ook Brusselaars kunnen hun huis of appartement opzoeken met de toepassing. Hoe hoger de 'Mobiscore', hoe beter voorzieningen bereikbaar zijn met de fiets of te voet.

Het gaat om vijf types voorzieningen: openbaar vervoer, onderwijs, winkels (zoals bakkers of slagers), diensten (zoals banken, verzekeringskantoren of de politie) en ontspanning zoals cultuur en sport. Is er een bioscoop, park of sportaccommodatie zoals een zwembad in de buurt? Dan gaat de score omhoog.

Tot slot berekent de tool de nabijheid van voorzieningen die te maken hebben met gezondheid, zoals dokters, apothekers of crèches.

Het geheel van die voorzieningen vormt een cijfer. Lage punten betekenen dat de woning zeer slecht bereikbaar is, hoge dat ze zeer goed bereikbaar is. Over het algemeen scoren adressen in de stad goed, en die buiten de stad minder.

De Anspachlaan in het centrum van Brussel krijgt bijvoorbeeld een 9,7 omdat de meeste voorzieningen gemakkelijk op de fiets of te voet bereikbaar zijn. In de gemeente Sint-Agatha-Berchem scoort een huis in de Koning Albertlaan een 8,6 omdat het minder dicht bij het openbaar vervoer gelegen is. Een huis buiten de stad, in Meise bijvoorbeeld, scoort slechts een 5,6 omdat het openbaar vervoer slecht bereikbaar is, en ook andere diensten matig bereikbaar zijn. (Lees verder onder de afbeeldingen)

mobiscore

| De meeste adressen in de stad scoren goed, die buiten de stad minder.

De Vlaamse overheid wil met de tool inzichtelijk maken wat de impact op het milieu is van verplaatsingen vanuit een woning. Makelaarswebsites zoals Zimmo zullen de score ook op hun website vermelden. Voor toekomstige kopers zal de score mogelijk dus doorwegen bij hun beslissing om al dan niet over te gaan tot de aankoop van een huis.

Hoewel de tool ontwikkeld is voor Vlaanderen, werkt hij ook in Brussel. Het Vlaamse Departement Omgeving heeft gebruik gemaakt van Brusselse data over voorzieningen en openbaar vervoer. Mobiscore baseert zich voor data over verplaatsinggedrag wel op een studie met Vlaamse gegevens, maar verwacht wordt dat het gedrag van Brusselaars min of meer overeen zal komen met dat van Vlamingen.

Bekijk hier de score van jouw huis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, vastgoed, duurzaamheid, openbaar vervoer, Mobiscore, verplaatsingsgedrag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni