Beleid rond kinderen op de vlucht blijft uit

© Photonews
| Kinderen op de vlucht blijven verdwijnen.

Kinderen op de vlucht blijven verdwijnen. In 2018 werden er meer verdwijningen geregistreerd dan ooit tevoren. Toch is de Taskforce Verdwijningen, die het probleem moest aanpakken, al een jaar niet meer samengekomen.

Wanneer de politie, overheidsdiensten, ngo's of maatschappelijk werkers in België niet-begeleide minderjarige vreemdelingen aantreffen, moeten ze dat verplicht melden aan de Dienst Voogdij van de federale overheidsdienst Justitie. Die registreerde 4.407 aanmeldingen van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in 2018.

Daarvan verdwenen 697 kinderen spoorloos, en waren er 62 verdwijningen geregistreerd als onrustwekkend. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack, en de cijfers worden bevestigd aan BRUZZ.

'Maar' migrantenkinderen

Eenduidige cijfers over het aantal onrustwekkende verdwijningen zijn er niet. Child Focus, de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen, is één van de instanties die cijfers bijhoudt. In 2018 behandelde de organisatie 275 zaken van vermiste niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, onder wie 128 nieuwe. 'Als het Belgische kinderen waren, was er allang een parlementaire onderzoekscommissie opgericht', zegt Child Focus-directrice Heidi De Pauw aan Knack. “Jammer genoeg zijn het 'maar' migrantenkinderen.”

De Taskforce Verdwijningen is een samenwerkingsverband tussen onder andere Child Focus, politie, parket, Justitie en Binnenlandse Zaken. De opdracht voor de taskforce is tweeledig. Enerzijds stelt de taskforce een nationaal protocol verdwijningen op, anderzijds moest er ook een akkoord komen over de registratie van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Op dit moment bestaat er wel een protocol verdwijningen in Brussel, en werken de betrokken partijen samen. Dat protocol zou op nationaal niveau worden uitgebreid. Het lukte de taskforce voorlopig echter niet om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. "De verschillende diensten hielden te zeer vast aan de eigen richtlijnen," verklaart beleidsmedewerker van Child Focus, Sofia Mahjoub. "Er waren bepaalde principes waar sommigen niet van wilden afwijken, terwijl er in het belang van de jongeren toch af en toe aanpassingen moeten worden gedaan."

Ook over de registratie konden de betrokken partners niet tot een overeenkomst komen. Intussen is Maggie De Block (Open VLD) bevoegd voor Asiel en Migratie. Haar kabinet wil de draad van de Taskforce weer oppikken, bevestigt haar woordvoerder aan BRUZZ. Het ziet ernaar uit dat dat niet meer zal gebeuren voor de verkiezingen van 26 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?