Belgian Pride houdt selectietest voor bedrijven en partijen

© BRUZZ
| Belgian Pride in Brussel (archiefbeeld).

De organisatie van de Belgian Pride neemt een aantal maatregelen die het bedrijven en politieke partijen moeilijker maken om aan de parade van 23 mei deel te nemen. Het gaat onder andere om een verplichte 'inclusiescan'.

Dat kondigt voorzitter Laurent Mallet van de Pride woensdag aan in een interview in De Morgen.

In de Pride Parade zijn heel wat politieke partijen vertegenwoordigd om hun steun voor de LGBTQI+-gemeenschap uit te spreken. Zo hebben onder meer Open Vld, MR, PS, CD&V, DéFI en N-VA een praalwagen in de stoet door Brussel. Twee jaar geleden werd de wagen van N-VA nog aangevallen.

Inclusiescan

Volgens lhbt-activisten is de Pride verworden tot "een parade van politieke partijen en commerciële instanties" en "pinkwashing". De jaarlijkse optocht, die vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers trok, komt nu tegemoet aan de kritiek met een 'inclusiescan'.

Werkgevers moeten die laten uitvoeren door de vzw KliQ, een vormingsorganisatie rond seksuele en genderidentiteit. Wie wil deelnemen, moet de test zelf betalen. "Een bedrijf onder de 250 werknemers betaalt zo'n 1.250 euro voor zo'n doorlichting, een firma met meer werknemers moet ongeveer 2.500 euro neertellen", zegt Mallet.

Genderinclusief beleid

"Partijen en werkgevers mogen meelopen, maar nu moeten ze via een doorlichting bewijzen dat ze het waard zijn. Wie gebuisd is, mag niet deelnemen", aldus de voorzitter, die preciseert dat het geld naar KliQ gaat.

De vzw zal de bedrijven een score geven op hun genderinclusief beleid en zal peilen naar de vijf breekpunten van de Pride. Wat die zijn, wil Mallet niet vertellen. "Want anders gaan organisaties dat nu nog snel-snel willen fixen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?