| Het feest vond plaats in het Birmingham Event Center in Anderlecht.

Belgo-Marokkanen vieren Marokkaanse feestdag: '21 juli vier ik óók’

Jasmijn Post
© BRUZZ
05/11/2022

Met traditionele gezangen en de beste Marokkaanse traiteurs kwamen honderden Belgo-Marokkanen vrijdag samen. Ze vierden de verjaardag van de 'Groene Mars'. Die tocht vond plaats op 6 november 1975 en verdreef de Spaanse bezetter op geweldloze wijze uit het omstreden Westelijke Saharagebied.

Ieder jaar wordt de verjaardag van de Groene Mars gevierd als een officiële feestdag in Marokko. In Brussel werd de gebeurtenis ook al herdacht, maar dit jaar wilden Brusselaars Amel Bouchama en haar man Youssef El Bayad dat op grotere schaal doen.

Zeker honderden mensen kwamen vrijdagavond samen in het Birmingham Event Center in Anderlecht. Daarover bericht La Dernière Heure en organisator Bouchama bevestigt. "Het was de eerste keer dat we het in deze zaal op grote schaal," zegt Bouchama. "We hebben het gevierd met alles wat ons aan het land doet denken: traditionele liederen van daar, typisch Marokkaans eten van traiteurs die zich hebben gemeld."

Of het feest een jaarlijkse traditie zal worden? "Ik hoop het," zegt Bouchama. Ze benadrukt dat ze even goed de Belgische onafhankelijkheid viert op 21 juli. "We voelen ons niet verdeeld tussen twee landen, we houden van beide landen."

Groene Mars

In november 1975 organiseerde de Marokkaanse vorst Hassan II de 'Groene Mars' naar de Westelijke Sahara, waarbij 350.000 Marokkanen naar het gebied werden gezonden. De mars moest het Spanje van kolonel Franco onder druk zetten, dat toen als kolonisator nog de scepter zwaaide over het woestijngebied. Met de Marokkaanse vlag in de ene hand en de koran in de andere marcheerden honderdduizenden Marokkanen richting de bezetter, die het vuur niet opent, maar zich in plaats daarvan terugtrekt.

Marokko annexeerde twee derde van de Westelijke Sahara, en houdt dat deel van de woestijn tot op de dag van vandaag grotendeels in handen. Dat wordt nog altijd aangevochten door de verzetsbeweging Polisario, die wordt gesteund door Algerije.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni