Lina uit 'Challas en de kost' (VRT Max): ‘In Marokko kan je alles doen, zelfs skiën’

Noah Frooninckx Buelens
© BRUZZ
02/02/2024

In de nieuwe VRT Max-reeks Challas en de kost maakt presentatrice en MNM-dj Kawtar Ehlalouch samen met zes jongeren een rondreis door Marokko, hun land van herkomst. Twee weken dompelen ze zich onder in de cultuur en het leven van hun (voor-)ouders. BRUZZ-radiopresentator Robbe Petitjean had Lina, een van de zes jongeren, vrijdagochtend te gast in de radiostudio. “De reis was fantastisch, ik zoek al een half jaar naar de juiste woorden om ze te omschrijven.”

“Het noorden van Marokko verschilt erg met het zuiden”, legt Lina uit. “In het noorden heb je mooie stranden, steden met veel Westerse invloeden en zelfs gebergte. Het zuiden daarentegen is veel minder bevolkt, warmer en droger door het woestijnachtige klimaat. De mensen die in het zuiden leven, zijn ook veel authentieker, meer in touch met hun cultuur.”

Haar familie komt uit Nador, in het uiterste noorden van Marokko. Maar nu wonen ze in Laken. “Doordat ik Marokko louter zie als een vakantieland, vergeet ik af en toe dat er een hele maatschappij leeft", geeft Lina toe. “Ik heb het met vrienden of andere mensen uit de Marokkaanse gemeenschap regelmatig over de situatie daar. Toch blijf ik me een toerist voelen als ik naar ginder ga, zeker omdat ik de taal niet goed spreek.”

De Brusselse denkt dat het voor veel stadsgenoten interessant is om op reis te gaan naar Marokko. “Zo leren we de achtergrond en de cultuur kennen van de Marokkaanse gemeenschap die heel aanwezig is hier in Brussel. Bovendien kan je ook zo goed als alles doen in Marokko: een strandvakantie, een citytrip, zelfs skiën.”

Je kan Challas en de kost vanaf 31 januari bekijken op VRT Max.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Challas en de kost, Kawtar Ehlalouch, Lina, Marokko

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie