Beloofde pepperspray voor MIVB-agenten nog niet voor morgen

KVDP
© BRUZZ
18/12/2019

De MIVB beloofde in april 2018 al dat de veiligheidsagenten van de vervoersmaatschappij pepperspray zouden krijgen. De maatregel wordt nog steeds intern onderzocht en of die ook wordt ingevoerd, is nog niet helemaal zeker. "De MIVB bekijkt nog of pepperspray het beste middel is om de veiligheid te garanderen."

Nadat drie MIVB-controleurs vorig jaar waren aangevallen in Anderlecht, bereikte de MIVB in april 2018 een akkoord met de vakbonden over de veiligheid van hun agenten. Zo zouden de MIVB-agenten tegen september dit jaar worden uitgerust met pepperspray.

Maar die maatregel heeft de MIVB nog steeds niet ingevoerd. "De beloofde pepperspray is er nog steeds niet", kaartte een MIVB-controleur begin deze maand nog aan, na een zoveelste geval van agressie tegen een MIVB-agent.

'Intern onderzoek loopt'

Volgens de MIVB loopt er nog overleg met de vakbonden over de voorwaarden voor het gebruik van pepperspray. "Er zijn een aantal wettelijke restricties. Zo mag pepperspray niet aan haltes of in gesloten ruimtes worden gebruikt en moet er altijd water voorzien zijn om iemand na gebruik te verzorgen", verduidelijkt de woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

"De MIVB bekijkt intern nog of pepperspray wel de beste methode is om de veiligheid te garanderen", aldus de woordvoerder van de mobiliteitsminister. Of en wanneer de veiligheidsagenten van de MIVB pepperspray krijgen is onduidelijk.

Anonieme pv's

De MIVB-agenten willen naast pepperspray ook al langer dat hun namen geanonimiseerd worden op pv's. Want wie een boete voor zwartrijden krijgt, weet ook wie die boete uitdeelt en kan het adres van de agent in kwestie opzoeken. Eind november werd daardoor een agent nog voor zijn huis aangevallen.

Om de boetes zonder naam van de veiligheidsagent op te stellen, is een wetswijziging nodig op federaal niveau. "We willen dat zeker aankaarten met de federale regering", aldus Pieterjan Desmet, de woordvoerder van Van den Brandt. Alleen moet die federale regering eerst nog gevormd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, MIVB-agent, MIVB, veiligheidsagent, pepperspray

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni