Zoveelste incident tegen MIVB-agent: ‘Dit is onleefbaar'

HD
© BRUZZ
07/12/2019

Een agent van de MIVB is door een zwartrijder in elkaar geslagen voor de deur van zijn eigen in huis in Molenbeek. De dader had de controleur kunnen opsporen omdat zijn naam op het proces verbaal van de boete stond. Dat is momenteel nog wettelijk verplicht, al vragen de veiligheidsagenten al enige tijd om dit aan te passen.

De MIVB-agent had de man in kwestie een boete gegeven omdat hij door de poortjes was gegaan zonder te betalen. Volgens La Capitale, die sprak met collega’s van de man, bedreigde de dader toen al de agent: “De volgende keer kom ik je een pak slaag geven.”

Enkele dagen later, op 28 november, zou de man de veiligheidsagent hebben staan opwachten voor zijn deur. Het parket bevestigde aan La Capitale dat de dader gearresteerd is en op 20 december voor de rechter moet verschijnen.

Oud zeer

Klachten van buitensporig geweld tegen MIVB-agenten zijn een oud zeer. In augustus getuigde een anonieme controleur bij BRUZZ over de constante bedreigingen en geweld waar de agenten onder te leiden hebben. Toen al weerklonk de vraag om de namen van de agenten van het proces-verbaal te laten: “Verschillende van mijn collega’s zijn thuis al opgezocht door hardleerse zwartrijders of vonden een dreigbrief onder de ruitenwisser van hun auto. Waarom vervangt de MIVB onze naam niet door een serienummer?”

Vandaag is er volgens diezelfde agent nog niets veranderd: “De beloofde pepperspray is er nog steeds niet,” zegt de man aan BRUZZ, de invoer van pepperspray was al sinds enige tijd afgesproken en zou in september gebeuren, "maar nu zeggen ze dat het te gevaarlijk is".

De MIVB zelf zegt niet op de hoogte te zijn gebracht over dit laatste incident: "We nemen dit juist heel serieus," aldus woordvoerster Cindy Arents, "we zijn ook vragende partij inzake het verdwijnen van de namen op de pv's, maar momenteel is het nog steeds wettelijk verplicht". Arents benadrukt dat de gesprekken met de vakbond over bijkomende veiligheidsmaatregelen nog steeds lopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Veiligheid, Mobiliteit, MIVB-agent, verkeersaggressie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni