Werknemers slaan alarm over asbest in MIVB-tunnels

© R.V.
| De arbeiders bij de MIVB signaleerden aan de krant La Capitale dat er enkel Nederlandstalige stickers waren, later werd er een Franstalige kopie aan toegevoegd.

Sommige MIVB-werknemers maken zich zorgen over de aanwezigheid van asbest in de metrotunnels, met name bij een kapotte waterleiding bij het station Simonis. Het personeel in kwestie is vooral bezorgd omdat de aanduiding die arbeiders moet waarschuwen bij de uitvoering van werken in eerste instantie enkel in het Nederlands was aangebracht: “Terwijl meeste arbeiders en onderaannemers enkel Franstalig zijn, of geen van beide talen spreken.”

Dat bericht La Capitale.

De grootste zorgen concentreren zich rond een waterleiding in een werktunnel aan het station Simonis. Volgens de MIVB wordt de tunnel gebruikt door metrobestuurders om van en naar hun voertuigen te gaan. Dat de leiding asbest bevat was al langer geweten, maar in oktober werd vastgesteld dat de leiding beschadigd was en dus eventueel vezels in de lucht kon brengen.

Opvallend was dat de aanwezigheid van asbest in de leiding enkel in het Nederlands stond aangeduid. Veel van de werknemers van de MIVB en zij die in onderaanneming werken als arbeiders spreken enkel Frans, of zelfs geen van beide landstalen, waarschuwen de klokkenluiders. Er was dus een potentieel risico dat iemand in de buurt van of aan de leiding zelf reparaties zou uitvoeren zonder de nodige beschermende kledij. Een bijkomende Franstalige waarschuwing werd pas aangebracht nadat de redactie van La Capitale vragen ging stellen aan de administratie.

Asbestose-risico

De zorgen bij de werknemers van de MIVB gaan overigens niet enkel over deze waterleiding. Volgens hen is er slechts op twee plaatsen in het hele MIVB-netwerk aangeduid dat er asbest zou aanwezig zijn. De aanwezigheid van asbest an sich is niet gevaarlijk, tot er werken aan worden uitgevoerd. Daarbij kunnen vezels vrijkomen die ernstige gezondheidsproblemen zoals terminale kanker kunnen veroorzaken.

De MIVB weigert enige fout toe te geven aan La Capitale. Over de aanduiding zeggen ze dat het Nederlandse woord ‘asbest(e)’ ook in het Frans wordt gebruikt, ook al is de veel vaker gebruikte Franstalige benaming ‘amiante’. “Bovendien is de sticker die voor asbest waarschuwt aanwezig op verschillende plaatsen in het netwerk en dus makkelijk herkenbaar”.

De MIVB geeft wel toe dat de schade aan de waterleiding in oktober door een expert werd vastgesteld: “Maar, gezien de aard van de schade was het risico op asbestvezels in de lucht zeer klein.""Er werd een soort omhulsel rond de schade aangebracht. De MIVB wijst erop dat de andere leidingen die met asbest zijn gemaakt niet beschadigd zijn, geïnventariseerd zijn én vaak worden gecontroleerd. “Stickers worden aangebracht op toegankelijke ruimtes waar er schade is, of kan plaatsvinden, door bijvoorbeeld werken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?