Effect asbestbrand Schaarbeek op volksgezondheid heel beperkt

© BRUZZ

De asbest die dinsdag is vrijgekomen bij een zware brand in Schaarbeek, levert geen blijvend gevaar op voor de volksgezondheid. Best worden wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht genomen. De brand in de carrosserie zou ook niet zijn aangestoken.

De activiteiten op het Daillyplein werden dinsdagmiddag al hervat, horecazaken heropenden de deuren. De veiligheidsperimeter die werd ingesteld was bedoeld om contact met de giftige rook te vermijden, die vrijkwam tijdens de brand.

"Eens deze was weggetrokken hebben onze diensten het plein grondig gepoetst, om asbestdeeltjes die waren neergedaald te verwijderen", zegt de kabinetschef van burgemeester Cécile Jodogne (Défi) aan BRUZZ. "Nadien konden de dagelijkse activititeiten opnieuw hun gang gaan."

Dinsdagmarkt afgelast

De markt, die elke dinsdagmiddag doorgaat op het plein, werd wel opgeschort. Voedingswaren zouden in contact kunnen komen met asbestpartikels uit de rook en op die manier een gezondheidsrisico vormen.

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen werd opgetrommeld en kwam ter plaatse. Zij stelden geen aanwezigheid van poeder vast op de voedingswaren. "Maar omdat asbestpartikels erg klein zijn, is asbest enorm moeilijk op te sporen. Dit vergt bijkomende tests", aldus Jean-Sébastien Walhin als directeur communicatie voor het FAVV.

De gemeente Schaarbeek liet daarom uit voorzorg de voedingsproducten vernietigen, die mogelijk in aanraking kwamen met de giftige rook.

Eten spoelen

Toxicoloog Jan Tytgat, die verbonden is aan de KU Leuven, nuanceert het gezondsheidsrisico voor etenswaren wel: "Voedingswaren die gewassen zijn na contact vormen in principe geen risico."

"Asbest is het gevaarlijkst wanneer het wordt ingeademd ", zegt Tytgat. Rook vormt dus een directe dreiging. "Maar ook asbestdeeltjes die op de grond liggen kunnen door de wind of verkeer opnieuw in de lucht terechtkomen."

Goed poetsen en spoelen is dus de boodschap. Daarom adviseert Schaarbeek om terrassen en schoeisel grondig schoon te maken, net zoals de gemeente dat al voor openbare plaatsen deed.

Kinderen die tijdens het spelen in contact komen met kleine hoeveelheden asbest en deze in hun mond steken lopen in principe geen groot gevaar. "De spijsvertering zorgt ervoor dat het meeste van de stof het lichaam opnieuw verlaat", weet Tytgat. Toch neemt de gemeente geen risico, en raadt ze families aan om kinderen tijdens dinsdag en woensdag niet in de tuin te laten ravotten.

Verschillende experts die binnen de veiligheidsperimeter metingen uitvoerden, vonden enkel kleine hoeveelheden asbest op de plaats van de brand. "Het risico voor omwonenden is dus beperkt", zegt kabinetschef Marc Weber. Maar via het meldpunt van de gemeente kunnen bezorgde burgers terecht met vragen. Of om aangifte te doen van potentieel giftige brokstukken. Wat tot nu toe nog niet gebeurde.

Geen kwaad opzet

De brandweer heeft geen oorzaak gevonden voor het ontstaan van de brand. "Uit het rapport van onze luitenant die de blusoperatie leidde is niets verdacht gebleken", zegt woordvoerder Walter Derieuw. Het gaat waarschijnlijk om een accidentele brand. De politie heeft de garage wel afgesloten, om contact met asbest te vermijden, en een pv overgemaakt aan het parket.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?