Brand Leuvensesteenweg verspreidde asbest: 'Laat kinderen niet in de tuin'

Updated: 20-08-2019 - 14:50

Het dak van het gebouw zou asbest bevatten, die verspreid werd door de brand.

Na een brand in een carrosserie in Schaarbeek zijn vier mensen afgevoerd naar het ziekenhuis. De brand is intussen onder controle en de veiligheidsperimeter opgeheven, maar de gemeente waarschuwt omwonenden om kinderen de komende dagen niet in de tuinen te laten spelen en brokstukken niet aan te raken. De rook bevatte namelijk asbestdeeltjes uit het dak van het gebouw.

Om 10 uur kreeg de brandweer een oproep. Het gaat om carrosserie Lapondec, op de Leuvensesteenweg ter hoogte van nummer 329. Bij de brand raakten vier mensen bevangen door rook. Ze moesten geĆÆntoxiceerd naar het ziekenhuis worden afgevoerd. "Het vuur veroorzaakte ook ernstige schade aan het dak, waarvan een deel verdwenen is", meldt woordvoerder Walter Derieuw.

De vlammenzee is onder controle maar de brandweer is nog aan het nablussen. Daardoor is de Leuvensesteenweg in Schaarbeek afgesloten voor verkeer. Ook het busverkeer ondervindt hinder: de dienstverlening op de lijnen 29, 61 en 64 is ernstig verstoord. Dat laat de MIVB weten.

Momenteel is de oorzaak van de brand nog onbekend. Eerder was er sprake van twee slachtoffers die wegens intoxicatie werden afgevoerd, maar dit zijn er intussen vier geworden.

Veiligheidsmaatregelen

Marc Weber, kabinetschef van de burgemeester van Schaarbeek, bevestigt dat er asbest is vrijgekomen bij de brand. "Het dak bevatte asbest, die na de brand in poedervorm op de grond is terechtgekomen." Daarom doet de gemeente de volgende aanbevelingen: was je schoenen met water of doe ze uit, laat kinderen vandaag en morgen niet in de tuin spelen. En poets terrassen en voorwerpen die zich daar bevinden met water.

De gemeente roept ook op om eventuele brokstukken van de brand niet aan te raken. "Als u brokstukken afkomstig van de brand of dakdelen (type "Eternit") in tuinen, binnenplaatsen of terrassen vindt, raak ze dan niet aan", klinkt het. Wie brokstukken vindt, kan bellen naar 02/244 75 11 (8u - 16u30, maandag tot vrijdag).

De handelszaken in de omliggende buurt zijn wel opnieuw geopend. De veiligheidsperimeter waarbinnen ramen en deuren gesloten moesten blijven is opgeheven. "De luchtkwaliteit is terug op peil", meldt Weber.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?