Beperkte toegang sociale diensten in gevangenis Sint-Gillis

fidex.png
© Fidex
© Fidex

Sinds 15 juni wordt de toegang van externe sociale diensten tot de gevangenis beperkt. Dit komt door de overbevolking van de gevangenis in Sint-Gillis. Deze situatie is niet nieuw volgens Fidex, de Brusselse koepelorganisatie voor de externe sociale diensten in gevangenissen. Ze vraagt de autoriteiten hen terug te laten werken. Ook in de gevangenis van Berkendael merken ze een verslechtering van de werkomstandigheden.

Al in december vorig jaar kampten de sociale diensten met moeilijkheden. Dat had te maken met het gebrek aan bewakingspersoneel door stakingen of Covid-19 maatregelen. De situatie is volgens Fidex kritiek gebleven en steeds meer verslechterd. De organisatie betreurt de beslissing van de gevangenis die op hun beurt de gevangenen hiermee bestraft.

Fundamentele diensten

De externe sociale diensten bestaan uit psychosociale hulp, gezondheidsbevordering en –opvolging, opleidingen en de sociaal-professionele re-integratie van de gedetineerden. De toegang tot gevangenissen zou in principe gegarandeerd moeten worden voor sociale diensten, ook tijdens nood- en crisissituaties of stakingen. Dit staat in de samenwerkingsakkoorden tussen de federale staat en de bevoegde deelstaten.

Ondanks de steeds grotere nood aan hulp kunnen sinds 15 juni slechts vijf sociale werkers per halve dag de gevangenis binnen. Bovendien vinden de gesprekken plaats in de gemeenschappelijke gangen, wat de vertrouwelijkheid van de uitwisselingen niet garandeert. "Hoe kunnen honderden personen van verschillende organisaties onder deze omstandigheden nog werken?” luidt het bij Kris Meurant, voorzitter van Fidex, “De gevangenis heeft niet alleen maar een bewarende functie, maar moet ook instaan voor de re-integratie van de veroordeelden. Daarin spelen de sociale diensten die wij vertegenwoordigen een fundamentele rol.”

Fidex vraagt om actie

Fidex erkent de moeilijke werkomstandigheden van de gevangenisbewakers en de directie, maar wil duidelijk maken dat de situatie minstens zo erg is voor de gedetineerden, die daardoor onterecht worden achtergesteld. Fidex roept de autoriteiten op om de beslissing te heroverwegen en de rechten van de gedetineerden tot externe diensten te waarborgen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?