Betoging 'gele hesjes' eindigt zaterdagnamiddag aan Rogier

© KVDP / BRUZZ
| (archiefbeeld)
Updated: 22-12-2018 - 17:26

Aan het Meiserplein in Schaarbeek zijn zaterdag tegen het middaguur vijftig tot honderd gele hesjes bijeengekomen. Een 80-tal gele hesjes trok nadien door naar het centrum. Omstreeks drie uur 's namiddags eindigde de betoging aan Rogier.

Een honderdtal betogers van de "gele hesjes", volgens schattingen van de politie, hebben zaterdag van 11.30 uur tot 14.45 uur actiegevoerd in Brussel. Dat zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere.

De groep verzamelde op het Meiserplein en trok daarna richting centrum, via de Financietoren, de Kruidtuin en de Ring naar het Rogierplein, waar de manifestanten na tussenkomst van de politie uit elkaar gingen.

Daar was de politie goed voorbereid om een mogelijke ontsporing van de demonstratie op te vangen. Een dertigtal combi's, een helikopter en één oproerpolitie-éénheid hielden er de wacht.

Identiteitskaarten

"We moesten onze identiteitskaarten tonen en ze hebben foto's van ons genomen. Ik begrijp niet waarom, want de betoging verliep heel rustig," vertelt een van de manifestanten aan BRUZZ (lees verder onder de video).

De politie van zone Brussel-Hoofdstad/Elsene laat weten dat de betoging stilgelegd werd omdat het niet duidelijk was wat de bedoeling van de groep was. "Ze hebben geen aanvraag ingediend om te betogen en antwoordden bovendien niet op onze vragen over hun intenties," verklaart Van de Keere.

Er zijn twee mensen gearresteerd, van wie één gerechtelijk, voor slagen en verwondingen aan de ordediensten.

De 'gele hesjes' eisen onder meer een indexering van de lonen, een hardere bestrijding van fiscale fraude en meer inspraak in de democratische besluitvorming. "Ze nemen ons al te lang voor ezels en dat willen we veranderen. We verdedigen onze rechten en willen onze mening geven over bepaalde zaken", aldus één van de deelnemers nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?