Betoging politie: vakbonden blokkeren Kleine Ring

ADD
© BRUZZ
22/11/2021
Updated: 22/11/2021 11.19u

Een 500-tal politieagenten protesteert maandagochtend in Brussel voor een beter loon en een herziening van de vervroegde uittreding. Van het Centraal Station trekken de bonden richting het kabinet van minister Verlinden. Dat meldt vakbondsman Mario Thys van NSPV. "We blijven de druk op de ketel zetten."

De onderhandelingen van vorige week woensdag 17 november tussen de gemeenschappelijke vakbondsfront en de bevoegde autoriteiten hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd, vinden de politiebonden. Om hun ongenoegen te uiten hebben leden van de verschillende politievakbonden maandagochtend vroeg verzameld aan het Europakruispunt ter hoogte van het Centraal station.

"Er zijn al zeker vijf à zeshonderd agenten aanwezig", zegt Mario Thys in een reactie aan BRUZZ. Intussen zijn de agenten vertrokken richting het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Daar houden de bonden halt aan het kruispunt ter hoogte van Kunst-Wet aan de Kleine Ring. "De betoging zorgt voor heel wat vertragingen, het is overal erg druk ondanks het verplicht telewerken", aldus Inge Paemen van Brussel Mobiliteit.

Verschillende tunnels werden door de bonden geblokkeerd. "Die zijn sinds 9 uur allemaal opnieuw open, maar het zal nog even duren vooraleer de drukte weer verdwijnt", aldus de woordvoerster.

Om 10u30 is een overleg tussen de bonden en minister Verlinden gestart. Concrete voorstellen kwamen er nog niet op tafel. Dinsdag om 15.45 uur komen alle partijen opnieuw samen om de onderhandelingen op te starten. De politieacties gaan gewoon voort, verzekert het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Betogers blokkeren de Kleine Ring

Loonsverhoging

De vakbonden eisen onder meer dat er werk gemaakt wordt van een beloofde loonsverhoging en dat de eindeloopbaanregeling wordt aangepast. Tot slot klagen de vakbonden ook bezuinigingen in de politiesector aan.

Eerder was er ook al een stakingsaanzegging om agenten van de federale politie alvast tot 1 december de gelegenheid te geven om te staken om hun ongenoegen kenbaar te maken. Een aanvraag om die stakingsaanzegging voor de federale politie eveneens te verlengen tot 31 januari, is maandag ook ingediend.

Uitspraken De Croo

De uitspraken die premier Alexander De Croo zondag in VTM Nieuws heeft gedaan over de politieacties van afgelopen week, zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij de politievakbonden. De premier had het volgende verteld over de acties: "Mensen die willen werken het leven onmogelijk maken, dat gaat te ver."

De politievakbonden hadden op meer begrip en steun gerekend van de Belgische eerste minister. Ze hebben al meermaals gevraagd dat hij mee het dossier naar zich toe trekt, maar de premier behoudt het vertrouwen in Verlinden. "Dat onze acties er ver over zijn terwijl gisteren Brussel werd afgebroken en politieagenten werden gemolesteerd, dat is er pas ver over. Een premier moet achter zijn politie staan en de acties respecteren", stelt Vincent Houssin van VSOA.

Bij vakbond NSPV werd voorzitter Carlo Medo evenmin gelukkig van de uitspraken van de premier. "Nu plotseling zijn we de grootste piraten van de weg. Als mens raakt zoiets me", stelt hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni