Betoging tegen commercieel draagmoederschap aan The Hotel in Brussel

Op de Waterloolaan in Brussel hebben zich zaterdagnamiddag een 50-tal mensen verzameld om een protestactie te houden tegen commercieel draagmoederschap. In het hotel vindt zaterdag en zondag een beurs plaats over commercieel draagmoederschap. "Vrouwen worden hier gebruikt als toestellen die men kan huren en baby's worden gezien als een gekocht object", klinkt het bij de betogers, die een wettelijk verbod eisen op iedere commerciële promotiemarkt voor draagmoederschap in België.

"Amerikaanse en Canadese handelsondernemingen bieden hier een waaier van vrouwen aan die tegen betaling bereid zijn een kind te dragen dat na de geboorte zal worden overgedragen aan de wensouders", zeggen de actievoerders. "Ook wordt een keur aan eicel- en spermadonoren voorgesteld, in functie van de kenmerken die de bestellende ouders wensen voor hun toekomstig kind. De totale kostprijs van een baby ligt daarbij tussen de 80.000 en 150.000 euro."

Het hele draagmoederschapsproces wordt onderworpen aan een contract dat strikte voorwaarden oplegt aan de draagmoeders, aldus de betogers. "De draagmoeder verbindt er zich toe om geen abortus te plegen, maar kan daar wel toe verplicht worden als het 'product' niet conform de verwachtingen is. Een kinderwens is mooi en is begrijpelijk, maar mag niet ten koste gaan van uitbuiting van vrouwen en een flagrante inbreuk vormen op het fundamentele verschil tussen koopwaar en mensen."

Schending van vrijheid

Volgens de betogers is het draagmoedercontract een ernstige schending van de vrijheid van vrouwen die onder financiële, affectieve of economische druk verplicht worden om er zich eraan te onderwerpen, en bevordert de commerciële promotie van draagmoederschap kinder- en vrouwenhandel.

"Verschillende feministische organisaties en heel wat psychologen, filosofen en geneeskundigen hebben openlijk hun verzet tegen draagmoederschap geuit. In 2015 heeft het Europees parlement met een grote meerderheid draagmoederschap veroordeeld als 'tegengesteld aan de menselijke waardigheid van de vrouw', en ook de Commissie Institutionele Aangelegenheden van de Belgische Senaat heeft zich unaniem tegen draagmoederschap uitgesproken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?