Archiefbeeld.

Betoging voor Turks consulaat op Dag van Bedreigde Advocaat

FC
© Belga
24/01/2019

Tussen de 50 en honderd mensen hebben donderdagmiddag voor het consulaat van Turkije betoogd ter gelegenheid van de Dag van de Bedreigde Advocaat. Gelijkaardige manifestaties vonden in een twintigtal andere steden plaats, waaronder Parijs, Madrid en Rome.

De betogers in de Montoyerstraat in Brussel, onder wie advocaten in toga, staken affiches op met foto's en namen van advocaten die in Turkije vervolgd worden.

Op een groot spandoek stond: "gerechtigheid voor de opgesloten advocaten in Turkije". De manifestanten scandeerden slogans die tot de vrijlating van advocaten en journalisten opriepen. Een delegatie overhandigde haar eisen aan het consulaat. De manifestatie was onder meer georganiseerd door het verbond van advocatenverenigingen AED (Avocats européens démocrates).

Volgens het jongste rapport van de hoge commissaris voor mensenrechten van de Verenigde Naties waren eind 2017 in Turkije ongeveer 570 advocaten gearresteerd, werden 1.480 advocaten door het gerecht vervolgd en waren 79 advocaten tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

In veel gevallen gaat het om advocaten die de verdediging opnamen van mensen die van terrorisme beschuldigd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Turkse ambassade , betoging , advocaten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni