| Een kapotte wip in het Crickx-park in Kuregem.

Bewoners klagen slechte staat Kuregemse parken aan: 'Erg vuil en de gemeente doet niets'

CD
© BRUZZ
08/01/2023

Het Crickx-park is een van de weinige groene ruimtes in Kuregem. Maar de plek wordt niet goed onderhouden, tot grote frustraties van de buurtbewoners. Het nabijgelegen Petite Eiland, dat een plek moest worden voor natuur, sport en spel, lijkt dan weer op een stortplaats.

Het Crickx-park is een klein park aan de Emile Carpentierstraat in Anderlecht. In 2011 hebben buurtbewoners het nog op eigen houtje heringericht. Maar nu ligt het park er opnieuw verloederd bij. Het net van het voetbaldoel is gescheurd, de wip is kapot en de trampolines zijn ook aan vernieuwing toe. Alleen de sporttoestellen op het einde van het park zien er nog deftig uit.

De gemeente is op de hoogte van de staat van het park. De wip zal gerepareerd worden en een gemeenteambtenaar moet ervoor zorgen dat de voorzieningen goed functioneren en in goede staat zijn. "Je kunt kinderen niet op een kapotte wip laten spelen, daarom hebben we er hekken omheen gezet", zegt bevoegd schepen Allan Neuzy (Ecolo) aan La Capitale. "Maar als het meer dan een week duurt, zoals in het geval van het Crickx Park, is dat te lang."

Petite Eiland

Een andere groene ruimte die niet goed onderhouden wordt is 'Petite Eiland' in de Grondelsstraat. De autoluwe straat moest een plek worden voor natuur, sport en spel, maar daar is weinig van te zien. Overal liggen lege blikjes, flessen en sigarettenpakjes.

Toch komen er nog mensen wandelen. "We zijn er jammer genoeg aan gewend geraakt", zegt een koppel die hun hond aan het uitlaten is. "Maar er zijn ook gewoon geen alternatieven. Dus hier moeten we het mee doen. Het is zo vuil en de gemeente grijpt niet in, terwijl dit echt een mooie plaats zou kunnen zijn."

Volgens Neuzy is de huidige staat van voorbijgaande aard. "In de winter zijn er minder buurtbewoners aanwezig, waardoor mensen een puinhoop komen maken", zegt hij aan La Capitale.

Ook kampen de groene ruimtes met een drugproblematiek. "We weten dat dit te vaak gebeurt in Kuregem", zegt Neuzy. "Er bestaan geen wonderrecepten, maar we zullen ervoor zorgen dat gezinnen meer aanwezig zijn in de parken, door ze gastvrijer te maken. Dat houdt de gebruikers weg."

Neuzy belooft bovendien om het Crickx-park de komende maanden en jaren te vernieuwen. "De vergunning voor de herinrichting van het gebied zal in de komende weken door Beliris worden ingediend."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni