| Het pand in de Longtinstraat 44 in Jette is sinds het begin van de coronacrisis gekraakt.

Bewoners kraakpand Jette moeten maandag buiten

HD
© BRUZZ
10/12/2020

Het kraakpand in de Longtinstraat in Jette telt sinds enkele maanden tussen 150 en 180 bewoners. Ondanks intens overleg tussen burgercollectief Le Comité, de bewoners, de Brusselse regering, de gemeente en de eigenaars moeten al die mensen op maandag het gebouw uit, één dag na het aflopen van het verbod op uithuiszettingen.

Het gebouw van de vzw Damiaanactie werd in maart gekraakt en sindsdien neemt het aantal inwoners gestaag toe. Ondanks inzet in de buurt en inzamelingsacties online is de situatie in het pand niet goed. Vorige week circuleerden nog vragen van donaties voor tafels, wasmachines, elektrische verwarmingstoestellen en kledij. De auteurs van de oproep konden ons bevestigen dat de oproep voor de Longtinstraat was bedoeld, maar wilden geen verdere commentaar geven.

De ontruiming was in oktober al bevolen, maar omdat het kabinet van staatssecretaris voor huisvestiging Nawal Ben Hamou (PS) enkele dagen later een algemeen verbod op uithuiszettingen in het gewest invoerde werd deze uitgesteld. Kraakpanden vallen strikt genomen niet onder het verbod op uithuiszettingen. Deze zijn een federale materie. Een rechter kan evenwel besluiten om een ontruiming uit te stellen omwille van de huidige sanitaire context, maar in het geval van de Longtinstraat is die beslissing dus al genomen.

Niet langer veilig

Volgens Damiaanactie kan de uithuiszetting niet meer wachten, omdat het gebouw niet langer veilig is. Dat vindt Juliette Meunier, vertegenwoordiger van burgercollectief Le Comité dat zich inzet als bemiddelaar tussen de bewoners en de eigenaar, een vals argument: “Als dat echt zo was, hadden ze de mensen er onmiddellijk moeten uitzetten bij de start van de bezetting”.

“De burgemeester probeert met alle betrokken actoren in ieder geval een alternatief te vinden qua huisvesting voor de mensen die in het pand verblijven, onafhankelijk van de beslissingen op vlak van uithuiszetting” zegt Michel Steurbaut, de kabinetschef van burgemeester Hervé Doyen (CDH). “Die moet ook aan bepaalde humanitaire voorwaarden voldoen, wat niet het geval is in het gebouw van Damiaanactie.”

Volgens bronnen is het kabinet van minister van Daklozenopvang, Alain Maron (Ecolo), in overleg met de eigenaars van grote leegstaande gebouwen om een andere oplossing voor de bewoners te zoeken. “We zijn inderdaad op zoek naar oplossingen,” zegt woordvoerder Nicholas Elles, “en er liggen een aantal scenario’s op tafel. Vrijdag komen de betrokken partijen terug samen om hopelijk de knoop door te hakken".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, Justitie, Longtinstraat 44, damiaanactie, Nawal Ben Hamou, Alain Maron, Le comité, Hervé Doyen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni