Bewoners naar gemeenteraad Vorst voor behoud spoordoorgang

© Geneviève Kinet

Ruim 1.200 mensen hebben inmiddels de petitie ondertekend die ijvert voor het behoud van de Orban-Luttretunnel, een doorgang onder de sporen achter het cultuurcentrum Wiels. Die wordt bedreigd door de toekomstige bouw van een nieuwe Nederlandstalige school. Komende dinsdag gaan ze hun zaak bepleiten op de gemeenteraad van Vorst.

Op het terrein van Divercity, een site die ingeklemd wordt tussen de twee spoorwegen achter Wiels, staan onder meer een park, een dagcentrum voor bejaarden én een Vlaamse school ingetekend. Vanwege de sporen rondom is de site slecht bereikbaar voor de zwakke weggebruiker.

Er bestaat wel een tunnel die bezoekers van Divercity veilig kan verbinden met het Moeras Wiels, een nu nog braakliggend terrein aan de Van Volxemlaan waar eerder sprake was van tien woontorens. De doorgang is eigendom van infrabel en wordt momenteel niet gebruikt. (Lees verder onder de afbeelding):

© Peter Dhondt

De tunnel zou een cruciale schakel voor zwakke weggebruikers kunnen zijn om het nieuwe Divercity-complex te ontsluiten, zeggen buurtcomité QuartierWielsWijk en de Fietsersbond Brussel-Zuid. Een eigen route voor zwakke weggebruikers zou hen weghouden van het drukke verkeer en fijn stof op het kruispunt van de Luttrebruglaan en de Van Volxemlaan. “Ook de regionale langeafstandsfietsroutes hebben baat bij een herinrichting."

Maar de nieuwe Nederlandstalige school De Puzzel staat nu gepland pal voor de tunneluitgang. 

Tijdens de eerstkomende gemeenteraad zullen de Fietsersbond Brussel-Zuid en QuartierWielsWijk de gemeenteraadsleden van Vorst daarom nogmaals vragen dat de bouwplannen herzien worden zodat de doorgang behouden blijft. Hun petitie wordt mee gesteund door GRACQ, Fietsersbond, Sentier.be en Trage Wegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?