Bewoners over Peterbos: 'Wil mijn kinderen niet verliezen aan drugshandel'

Arthur Bagage, Jasmijn Post
© BRUZZ
14/12/2021

"De gevaarlijkste wijk van het land" ligt er kalm bij, ondanks de huiszoekingen door de politie van dinsdagochtend. Die gebeurden in een drugsdossier gelinkt aan de Peterboswijk. Onveilig voelen buurtbewoners zich er niet, al vrezen sommigen voor de aantrekkingskracht van het snelle drugsgeld dat hun kinderen van school weg dreigt te houden.

Bij een politieactie dinsdagochtend in en rond Anderlecht zijn negen mensen opgepakt. Speurders namen ook nog zo’n 15.000 euro cash geld in beslag en zowat 1,5 kilogram drugs. Het ging om een politieoperatie gelinkt aan een groot drugsonderzoek in de Peterboswijk. Ook in Sint-Gillis, Molenbeek, Schaarbeek en Brussel waren politieacties aan de gang. Het is de tweede keer in nog geen maand tijd dat politie-interventies leiden naar deze wijk in Anderlecht.

De nabijheid tot de autosnelweg en hier en daar een leegstaand appartementsblok maken de Peterboswijk ongetwijfeld tot een geliefd actieterrein voor dealers. "De wijk heeft een zeer kwalijke reputatie en wordt ook de gevaarlijkste wijk van het land genoemd," schreef De Morgen. "De drugsbendes die in de wijk regeren schuwen geen geweld."

"De bewoners zijn blij met de politie-interventies en ook de gemeente is al lang vragende partij"

Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht (PS)

Op de uitkijk

Vrezen bewoners van de Peterboswijk voor hun leven? Dat nu ook weer niet, zo blijkt ter plaatse. Schietpartijen zijn er niet. Wel vermelden verschillende bewoners en medewerkers van de gemeente dat het aantrekkelijk is voor tieners om voor dealers te werken. "Ik vrees voor de toekomst van mijn kinderen," zegt een buurtbewoner die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven. "Ze worden net als hen (de dealers, red). Het lukt hen niet om hun huiswerk te maken omdat we te klein wonen, we zitten in een appartement met veel te weinig kamers voor de grootte van ons gezin."

"De Anderlechtse Haard, de burgemeester, niemand kan iets doen, al tien jaar niet," betreurt de bezorgde vader. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de kinderen niet het foute pad opgaan, maar er is niemand die helpt." Daar komt de overlast van de drugshandel nog bovenop. "Het zijn vooral de auto’s die ’s nachts voor het huis staan met hun luide muziek. Daar worden onze jonge kinderen eerst wakker van en daarna maken ze het hele huis wakker. Er is ook geen licht in de omgeving van blok 9."

peterbos_preventie_ambtenaar.jpg

| Katrien Ruysen, preventie-ambtenaar. "De blokken, de aanwezigheid van de Ring, er zijn verschillende factoren die de Peterboswijk criminogeen aantrekkelijk maken."

Ook de Anderlechtse preventie-ambtenaaar Katrien Ruysen beaamt dat heel wat ouders bang zijn hun tieners te verliezen aan de drugshandel, die zo bereikbaar is in de wijk. "We kunnen alleen maar toejuichen dat de politie het niet loslaat. Dat betekent dat de mensen die niets te maken hebben met drugshandel een beetje beter gaan slapen en de mensen die er wel mee bezig zijn een beetje slechter. Iedere ouder heeft schrik dat zijn kinderen ook in de handen van mensen met slechte bedoelingen vallen."

"Het is niet overdreven om te stellen dat er veel handel is van wapens en drugs," zegt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS). "Ik weet niet of het de gevaarlijkste wijk is, maar de drugs verscheuren het sociale leven wel. Ik hoor soms over jongeren van 13, 14 die voor honderd euro op de uitkijk gaan staan terwijl ze in de schoolbanken zouden moeten zitten. De bewoners zijn blij met de politie-interventies en ook de gemeente is al lang vragende partij."

Opbouwwerk

De wijk heeft twee gezichten volgens Niels Hoornaert, projectmedewerker Peterbos voor vzw SAAMO (het vroegere Samenlevingsopbouw). "Tijdens de lockdown hebben negatieve krachten de buurt overgenomen. Heel veel activiteiten zijn stilgelegd, organisaties werkten vanuit huis." Inmiddels starten sociaal-culturele activiteiten opnieuw op. Zo is er in blok 9 bij SAAMO twee keer per week een ontmoetingsmoment en organiseert de vzw tal van culturele en educatieve activiteiten om buurtbewoners samen te brengen.

peterbos_abdelhak.jpg

| Abdelhak El Addaoui, manager van de gloednieuwe antenne Pterbos van de gemeente Anderlecht.

Ook de antenne van de gemeente Anderlecht is net geopend. Abdelhak El Addaoui is daar de manager. Hij groeide op in de Peterboswijk en heeft de afgelopen decennia vooral gezien hoe het nodige onderhoud aan de wijk soms uitbleef. Hij is dan ook verheugd over het duurzame wijkcontract waarbij 17 miljoen vrijkomt voor onder andere renovaties van de gebouwen. Hoewel de antenne zich bevindt naast een belangrijke plek van de dealers, heeft hij nooit problemen gehad, benadrukt hij. "Ik heb overal gewerkt: in Laken, Brusssel Stad. Ik heb niet het idee dat het hier onveiliger is dan elders."

"Dagelijks krijgen we zo'n 20 tot 30 aanvragen van buurtbewoners. Die gaan van administratieve problemen tot verzoeken om onderhoud van de publieke ruimte. Nog nooit heb ik meegemaakt dat ze vanwege problemen met de drugs bij ons komen. Meetal gaat het over sociale of administratieve kwesties."

peterbos_fabrice_cumps.jpg

| Burgemeester Fabrice Cumps (PS). "Dit keer willen we de openbare ruimte niet overlaten aan de dealers."

Duurzaam wijkcontract

"Er zijn verschillende sociale uitdagingen in deze wijk, zegt Cumps tot slot. "Meer investeringen zijn nodig." Hij herinnert aan de politie-operaties in 2018. "Destijds hebben we de fout gemaakt om niet direct het terrein mee te nemen. Dat willen we nu anders doen, we willen ons de openbare ruimte toe-eigenen en niet opnieuw overlaten aan de dealers."

Die investeringen komen er in het kader van het duurzame wijkcontract Peterbos dat meer leven in de openbare ruimte moet brengen. Ruysen verwijst in dat verband nog naar de fietspaden die de blokken beter met elkaar zullen verbinden, net als een grote sporthal die ook mensen van buiten de buurt zal aantrekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni