De Varkensmarkt

| “Het probleem is een groep dronkaards die de hele dag voor overlast zorgt. Ze verplaatsen zich van de ene naar de andere nachtwinkel en bezetten het park."

Bewoners Varkensmarkt eisen dat stadsbestuur optreedt tegen overlast

SG
© BRUZZ
05/03/2020

De buurtbewoners van de Varkensmarkt in het stadscentrum worden naar eigen zeggen al maanden geïntimideerd door een groep dronkaards die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat door de buurt struint. Eind maart trekken de bewoners met een petitie naar Brussels burgemeester Philippe Close (PS) om actie te eisen. “Het is zelfs zo erg dat mijn familie niet meer durft langs te komen.”

“Het is de laatste twee jaar enorm verergerd in onze buurt,” klinkt het bij Jan Vandenabeele, de initiatiefnemer van de petitie die ruim tien jaar in de wijk in het stadscentrum woont. “Het probleem is een groep dronkaards die de hele dag voor overlast zorgt. Ze verplaatsen zich van de ene naar de andere nachtwinkel en bezetten het park. Ze intimideren passanten en vervuilen de wijk. Het is zelfs zo erg dat ik niet meer via de hoofdingang (die zich net naast een nachtwinkel bevindt, nvdr.) van mijn woning binnen kan. Ook mijn familie durft niet meer langs te komen.”

Niet alleen Vandenabeele heeft last met de groep: “Toen ik mijn buren aansprak en in andere straten langs ging met de petitie, werd er opgelucht adem gehaald. Iedereen had last van dit groepje, uit angst durfde niemand actie te ondernemen. Ook heb ik meerdere gesprekken gehad met onze wijkagent over dit probleem. Hij vertelde ons dat de politiezone met een personeelstekort kampt en dat ze op dit moment andere prioriteiten stellen. Als raad gaf hij wel aan dat een petitie een goede manier was om de aandacht te trekken van de burgemeester, zodat het probleem echt kan worden aangepakt.” Zo geschiedde: de petitie telt intussen 139 handtekeningen.

Afspraak met burgemeester Close

De petitie werpt ook zijn vruchten af: op 23 maart wordt Vandenabeele met een paar andere buurtbewoners verwacht bij Brussels burgemeester Philippe Close (PS) om zijn verhaal te doen. “We hadden al aan een paar mogelijke oplossingen gedacht voor het probleem. Zo zou men bijvoorbeeld professionele hulp kunnen bieden aan deze zichtbaar verslaafde personen. Ook meer camerabewaking en streng optreden tegen openbare dronkenschap is voor ons een optie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Varkensmarkt , Overlast , openbare dronkenschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni