Bezoekregeling Brusselse rusthuizen uitgebreid

© Saskia Vanderstichele
| Rusthuizen kunnen individueel beslissen meer bezoekers toe te laten.

Vanaf 15 juni zal iedere Brusselse rusthuisbewoner minimaal 4 bezoekers per week mogen ontvangen, met een maximum van 2 tegelijk. Dat kondigt Iriscare aan, samen met een hoop andere versoepelingen voor de rusthuizen.

De versoepelingen maken deel uit van de stapsgewijze afbouw van de coronarestricties. "Deze beslissing is het resultaat van uitgebreid overleg met de vertegenwoordigers van de rusthuizen en de vakorganisaties," klinkt het. "Naar aanleiding van dat overleg werd er een reeks maatregelen vastgesteld om deze instellingen toe te laten hun gebruikelijke activiteiten beetje bij beetje te hervatten."

Elke instelling wordt gevraagd de versoepelingen zo snel mogelijk in te voeren. Vanaf 1 juli zijn ze verplicht.

Bezoeken

Vanaf 15 juni mogen rusthuizen hun bewoners 4 bezoekers per week laten ontvangen, met een maximum van 2 tegelijk. Instellingen die dat willen, mogen het aantal bezoekers uitbreiden. Daarbij moeten ze wel het maximumaantal personen respecteren dat de Nationale Veiligheidsraad aangeeft.

Uitstappen

Naast bezoekers ontvangen, mogen rusthuisbewoners ook weer uitstappen buiten de instelling maken. In een eerste fase mogen bewoners externe dienstverleners bezoeken buiten de instelling. Daarbij mogen ze zich laten vergezellen door een naaste. In de daaropvolgende fases zullen ze ook begeleide en door de instelling georganiseerde uitstappen mogen doen (vanaf 15 juni). Daarna (vanaf 1 juli) volgen niet-begeleide uitstappen.

Naast de activiteiten die nu al weer toegelaten zijn, zullen er bijkomende mogen worden hervat. Zo zullen kappersbezoeken en bezoeken van inspectiediensten weer mogen doorgaan en zullen er opnieuw vergaderingen van participatieraden mogen plaatsvinden (dat laatste mag vanaf 15 juni met uitsluitend bewoners; familieleden mogen ze bijwonen vanaf 1 juli).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?