Naar schatting 70 procent van Brusselse coronadoden komt uit rusthuis

© Saskia Vanderstichele

69,1 procent van de Brusselse coronaslachtoffers komt uit een rusthuis. Voor heel België gaat het om 64,5 procent van de doden. “Er is te lang geaarzeld om te testen.”

Dat schrijft De Standaard.

Tot nu toe hadden we het raden naar hoeveel van de coronadoden uit een woonzorgcentrum kwam. De cijfers van Sciensano meldden enkel hoeveel bewoners in een rusthuis overleden. Maar ook veel slachtoffers die in een ziekenhuis overleden, waren bewoners van een woonzorgcentrum.

Vrijdag gaf Sciensano echter voor het eerst cijfers vrij over de totale dodentol in de rusthuizen. Daaruit blijkt dat 69,1 van de officiële covid-19-doden in Brussel uit rusthuizen komt. Voor Vlaanderen ligt het aandeel woonzorgslachtoffers met 63,8 iets lager.

Raming

Sciensano baseert zich voor deze cijfers op een raming. Het beschikt over de cijfers van alle woonzorgcentrumbewoners die in een ziekenhuis overleden zijn, maar niet noodzakelijk aan het coronavirus. Vervolgens gaat Sciensano ervan uit dat eenzelfde percentage van hen aan het coronavirus overleed als het percentage woonzorgcentrumbewoners dat sinds het begin van de uitbraak in een woonzorgcentrum overleed.

“Men heeft onderschat in welke mate het in- en uitgaande personeel een infectiebron was,” zegt professor geriatrie Nele Van Den Noortgate (UZ Gent) in De Standaard. “Er is ook te lang geaarzeld om te testen.”

“De rusthuizen die dat sneller gedaan hebben en beter beschermingsmateriaal hadden, hebben de verspreidingen beter kunnen tegenhouden. Testen, isoleren en beter beschermingsmateriaal zijn de cruciale lessen voor een tweede golf.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?