Bijna 200 poetsbedrijven misbruikten coronasteun

RF
© Belga
28/07/2021

Twee op de drie gecon­troleerde dienstencheque­bedrijven moeten coronasteun terugbetalen. Voor­lopig gaat het al om drie miljoen euro.

De steun was bedoeld om de huishoud­hulpen het nodige beschermingsmateriaal te kunnen geven, ­zoals mondmaskers en ­alcoholgels. Daar is het geld lang niet altijd ­geraakt, zegt Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (Vooruit), die de cijfers opvroeg.

"De Vlaamse regering besliste om de sector koste wat het kost open te houden. Daar valt iets voor te zeggen, maar dan moet je wel investeren in veiligheid én moet je ervoor zorgen dat die middelen ook bij de poetshulpen zelf terechtkomen", zegt Gennez.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) reageert dat "ze ­altijd oog gehad hebben voor de ­veilige werkomstandigheden, van in het begin van de crisis". Sectorfederatie Federgon wijst erop dat het slechts 2 à 3 procent van de subsidie is die moet terugbetaald worden en dat bij 20 tot 25 procent van alle dienstenchequebedrijven de steun niet correct is gebruikt. Dat zijn volgens Paul Verschueren, directeur Vlaanderen van Federgon, geen problematische cijfers.

Bovendien zijn de regels rond veiligheid en hygiëne goed nageleefd, met dank aan het protocol, zegt hij nog. "De risico's in de sector zijn groot, maar het is niet zo dat we aan de bron van de verspreiding van het virus lagen", aldus Verschueren.

ABVV Dienstencheques betreurt dat coronasteun misbruikt werd. "Het is niet correct dat de jaarcijfers van bepaalde bedrijven beter zijn dan de voorbije jaren, terwijl hun werknemers een groter dan gemiddeld risico namen in coronatijden", meldt de socialistische vakbond dinsdag in een reactie op het nieuws dat bijna 200 poetsbedrijven coronasteun misbruikt hebben.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni