Archiefbeeld

Bijna de helft van aanvragers kinderopvang uit kwetsbaar gezin

KVDP
© BRUZZ
21/11/2018

Van de ouders die een opvangplek aanvragen via de centrale website voor Nederlandstalige kinderopvang, behoort bijna de helft tot een kwetsbaar gezin. Daar zijn 130 opvangplaatsen bij aangesloten. Het gaat voornamelijk om inkomensgerelateerde crèches.

Vier op de tien ouders die een opvangplaats aanvragen via het centraal aanmeldingspunt www.kinderopvanginbrussel.be, dat in 2015 in het leven werd geroepen, hebben een laag gezamenlijk beschikbaar maandinkomen. Bijna de helft (45 procent) van de aanvragers behoort tot een voorrangsgroep, bestaande uit kwetsbare gezinnen. Twintig procent van de aanvragen komt van eenoudergezinnen.

Dat blijkt uit een antwoord van Bianca Debaets (CD&V) in de VGC-commissie Welzijn, Gezondheid en Gezin, op een vraag van Hannelore Goeman (SP.A).

“Dit bewijst het nut van onze inzet op inkomensgerelateerde kinderdagverblijven”, zegt Eric Laureys, woordvoer van bevoegd staatssecretaris Debaets. "We zouden meer kunnen inzetten op niet-inkomensgerelateerde kinderdagverblijven. Dat zou mooi zijn voor de cijfers, want dan komen er opvangplaatsen bij. Maar ze zouden leeg blijven, want veel mensen kunnen ze niet betalen.”

130 crèches

Bij de start van het platform, meer dan drie jaar geleden, waren bijna honderd crèches aangesloten. Het ging toen om uitsluitend inkomensgerelateerde kinderdagverblijven. Vandaag zijn het er 130, waarvan slechts 8 niet-inkomensgerelateerde opvangplaatsen.

“De aansluiting gebeurt op vrijwillige basis”, klinkt het, als verklaring voor het lage aantal opvangplaatsen waar men niet op basis van inkomen betaalt. "De dure crèches van 1.000 euro per maand en meer rond de Europese Wijk en het oosten van Brussel, zien zelf minder voordelen van een aansluiting. Bovendien is de vraag voor dit soort opvangplaatsen veel lager, want ze zijn minder betaalbaar”, aldus Laureys.

Wel komen er nog zes inkomensgerelateerde crèches van de Stad Brussel bij.

Tot slot: van de aanvragen gebeurt een vijfde via een intermediaire partner, zoals bijvoorbeeld het Agentschap Integratie en Inburgering, of het Huis der Gezinnen. Zeventig procent van die aanvragen komt van kansarme gezinnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, kinderopvang, lokaal loket, crèches, Huis van het Kind

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni