Bijna honderd salafistische organisaties in België

© PhotoNews
| De Grote Moskee in het Jubelpark stond lang bekend als een centrum voor het salafisme, een radicaal-islamistische stroming gesponsord door landen als Saoedi-Arabië.

De Staatsveiligheid telt bijna 100 salafistische organisaties in ons land, zowel moskeeën, religieuze centra als onderwijsinstellingen. De radicale stroming in de islam is in opmars, maar blijft een zeer kleine minderheid.

De Staatsveiligheid heeft bij al die organisaties een of meer verontrustende zaken vastgesteld, waarover de zakenkrant De Tijd bericht. Er predikt een salafistische imam, de bestuurders zijn aanhangers van het salafisme, ze worden gefinancierd door een salafistische organisatie of een deel van de bezoekers zijn aanhangers van het salafisme.

Er worden geen cijfers bijgehouden over hoeveel salafistische organisaties er elk jaar bij komen. Maar "in België wordt effectief een toename waargenomen van groepen en initiatieven die verbonden zijn aan het salafisme," laat de Staatsveiligheid weten via antwoorden die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf op vragen van Open VLD-senator Lionel Bajart.

Tegelijk nuanceert de Staatsveiligheid die vaststellingen. Want de overproductie van salafistische boodschappen via het internet geeft die stroming wel meer zichtbaarheid dan de gematigde stemmen in de islam, maar het blijft een zeer kleine minderheid als je kijkt naar de totale moslimbevolking in ons land.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat er niet alleen in de moslimwereld een radicalisering is, en dat salafisten niet noodzakelijk jihadisten zijn. "Die zijn een minderheid." Volgens de minister is het wel "een fenomeen dat we moeten bewaken", zei hij in het programma De Ochtend op Radio 1. "Uiteraard moeten we de financiering zeer goed in het oog houden, en dat doet Staatsveiligheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?