Biografie van Leopold II op koninklijke website wordt herbekeken

De teksten op de webiste www.monarchie.be zullen worden herbekeken wat betreft hun historische correctheid. Aanleiding is wat de paleiswoordvoerder "een onnauwkeurigheid" noemt in de biografische notities over Leopold II.

Bij het jaartal 1890 wordt op de website bij de informatie over Koning Leopold II vermeld dat de Internationale Conferentie van Brussel in dat jaar de slavernij veroordeelt. "Dat moet de slavenhandel zijn, en niet de slavernij", zegt woordvoerder Francis Sobry. "De slavernij werd jaren later veroordeeld, in 1926."

De woordvoerder wijst er ook op dat het op die webpagina gaat om enkele jaartallen die belangrijk zijn in de levensloop van de koning, "maar het is zeker niet de bedoeling om op die plaats een verhaal te doen over de kolonisatie van Congo en de rol van ons land daarin."

De "onnauwkeurigheid" is volgens de woordvoerder aanleiding om de oefening te doen om de hele website eens grondig door te nemen en na te gaan of nog andere elementen moeten worden aangepast.

Op de vraag die gerezen is - na het bekendraken van het tussentijdse VN-rapport dat kritisch is over de rol van België in Congo en de manier warop ons land daarmee vandaag omgaat - over de noodzaak van ons land om excuses aan te bieden voor wandaden tijdens de kolonisatie van Congo, geeft de woordvoerder "geen commentaar". Hij verwijst hiervoor naar het minsterie van Buitenlandse Zaken.

Ook in verband met de suggestie dat opbrengsten van de koninklijke schenking zouden kunnen gebruikt worden voor herstelbetalingen aan Congo wenst het paleis geen commentaar te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?