Bloementapijt op Grote Markt is af

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 12 augustus 2022
Updated: 12-08-2022 - 15:41

Na vier jaar kunnen we eindelijk weer een bloementapijt bewonderen op de Grote Markt. Talloze vrijwilligers waren vrijdag tot 13 uur in de weer om de bloemen keurig in het ontwerp te leggen. De officiële opening van de 22ste editie van het Bloementapijt start met klank- en lichtspel om 22 uur.

Vrijdagochtend om 7 uur heerste er al een grote bedrijvigheid op de Grote Markt. Een honderdtal vrijwilligers, onder wie een equipe van 50 buitenlandse vrijwilligers uit onder meer Spanje, Duitsland, Mexico en zelfs Japan, legden bloem per bloem neer in het kleurrijke geheel. Voor het tapijt werden 140.000 begonia's, 225.000 dahlia's en honderden vierkante meters schors en gazonrollen gebruikt.

Delphine Houba, Brusselse schepen van Cultuur, Toerisme en Grote evenementen, tweet het resultaat van alle ijver: "Na een onderbreking van vier jaar is het de grote terugkeer van het Bloementapijt op onze prachtige Grote Markt."

Het ontwerp van het Bloementapijt voor deze 50ste verjaardag is een herinterpretatie van het allereerste ontwerp uit 1971 van Etienne Stautemas. Het thema van dat tapijt was Arabesken en het werd gekenmerkt door zijn sierlijke vormen. De Mexicaanse kunstenares Roo Aguilar Aguado en Koen Vondenbusch, leerling van Stautemas, hebben het ontwerp een eigentijdse make-over gegeven. De bloemenweelde is nog tot maandag te bezichtigen op de Grote Markt.

Het evenement wordt normaal om de twee jaar georganiseerd, maar door de pandemie werd de editie van 2020 noodgedwongen afgelast. Het is dus vier jaar geleden dat de bloemen op de Grote Markt waren te zien.

20220812_Bloementapijt op Grote Markt 2022
© Mastershoot
| Het ontwerp van dit jaar is een herinterpretatie van het eerste tapijt uit 1971.

Hitte

De hitte speelt dit jaar ongetwijfeld een rol. "Het zijn geen ideale omstandigheden en de kritische grens voor bloemen is toch 30 graden. Je werkt met natuurlijke producten en dat is een risico", zegt Karel Goethals van vzw Bloementapijt.

De bloemen werden zo laat mogelijk geplukt en zo vers mogelijk gelegd om de felle kleuren tot maandag te behouden. Er zal niet gesproeid worden met water, want daardoor zouden de bloemen gaan rotten. Naast schors en heel wat begonia's, worden er voornamelijk dahlia's gebruikt, aangezien die de warmte beter doorstaan.

Bekijk om 18 uur BRUZZ 24 over de inhuldiging van het nieuwe bloementapijt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?