'Boerkozen' keren terug naar Neerpede

Het gemeentebestuur van Anderlecht sluit een pachtovereenkomst met duurzame landbouwvereniging Terre-en-Vue. Twee bioboerderijen kunnen zo twee hectare gemeentelijke landbouwgrond gebruiken.

Het schepencollege van Anderlecht keurt dinsdag een pachtovereenkomst van 27 jaar met Terre-en-Vue voor twee hectare landbouwgrond in Neerpede, weet La Capitale. Anderlecht krijgt er zo enkele stadsboeren bij. Tot in de jaren zeventig was Brussel omringd door kleinschalige landbouwers, 'boerkozen' genoemd, vooral in de vallei van de Pede in Anderlecht. Ze teelden groenten en fruit die ze vaak in de Sint-Goriksmarkthallen aan de man brachten.

Terre-en-Vue stelt de grond nu ter beschikking van twee stadsboerderijen, RadisKale en Smala Farming. De overeenkomst kadert in BoerenBruxselPaysans, een project waarmee het Gewest meer duurzame landbouw binnen de gewestgrenzen installeert, gesubsidieerd met Europees geld.

In 2018 telde Brussel nog zo'n 61 professionele landbouwers. Het aantal stadslandbouwers verdubbelde tussen 2015 en 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?