Bomen op Stalingradlaan moeten wijken voor werken aan metro 3

© Lize Spit
| 11 maart 2020: de bomen aan de Stalingrad werden gekapt.
Updated: 11-03-2020 - 15:15

Het is een bizar gezicht: een Stalingradlaan zonder bomen. Voor de werken aan de nieuwe metrolijn 3 moeten zo'n 77 bomen op de laan tussen het Zuidstation en het Rouppeplein wijken. Ook in de aanpalende straten verdwijnen bomen. Zo'n 130 in totaal. Als compensatie krijgt het Rouppeplein achttien nieuwe bomen en na de werken worden minstens evenveel bomen geplant.

De werken voor de bouw van de nieuwe metrolijn 3, die het noorden (Haren) van de stad moet verbinden met het zuiden (Albert) ervan, gaan een tweede fase in. Na een jaar voorbereidende werkend wordt nu werk gemaakt van de volgende stap: een tunnel van 650 meter onder het Zuidpaleis, de Zuidlaan en de Jamarlaan.

Daarvoor moet ook de bovengrondse infrastructuur aangepast worden. Het is in dat kader dat de MIVB met de kap van zo'n 77 bomen is begonnen op de Stalingradlaan. Daarnaast moeten ook tien bomen op de Lemonnierlaan wijken, 33 op de Jamarlaan (aan de kant van de kleine ring) en tien op de kruising van de Zuidlaan en de Poincarélaan. In totaal worden dus zo'n 130 bomen verwijderd. Dat bevestigt MIVB-woordvoerster An Van Hamme aan onze redactie.

“De bomen moeten verwijderd worden omdat ze momenteel in de weg staan en zo een goede werking van de werf belemmeren,” zegt ombudsman van de MIVB voor dit project Samir Ben El Caïd. (Lees verder na de foto's)

Nieuwe bomen

Ter compensatie krijgt het Rouppeplein achttien nieuwe bomen. “De eerste bomen op het plein werden vorige week geplant. De volgende exemplaren volgen stapsgewijs. Op die manier wordt het plein veel aangenamer.”

Bovendien, zo weet Ben El Caïd, is het "vanzelfsprekend" dat de bomen terugkomen zodra de werken op de laan voorbij zijn. “Dit jaar beginnen we aan een groot participatieproject, met handelaars en buurtbewoners, om samen de laan te hertekenen. Na de werken, rond 2024, zullen de wensen en aanbevelingen van de bewoners geconcretiseerd worden. De terugkomst van nieuwe bomen is in dat opzicht wel vanzelfsprekend."

Gekapte bomen worden kunst

Of de bomen die nu verwijderd worden ook verplant worden? “Dat is moeilijk te realiseren. De bomen zijn niet geschikt voor verplanting. De kans dat het mislukt en dat ze gewoon afsterven is te groot”, zegt de ombudsman nog.

Daarom worden de bomen deels gerecycleerd en gebruikt als biomassa. Een ander deel zal aangepakt worden door lokale kunstenaars, die de bomen zullen verwerken in straatmeubilair en ludieke kunstwerken voor de buurt.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?