'Born in Brussels' wil kwetsbare zwangere vrouwen opvolgen

Updated: 11-12-2018 - 16:47

Deze dinsdag is ‘Born in Brussels’ boven de doopvont gehouden. ‘Born in Brussels’ is een nieuw project voor kwetsbare zwangere vrouwen, dat er komt op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Jaarlijks worden meer dan 23.000 kinderen geboren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Meer dan een derde van hen komt in een kwetsbaar gezin terecht. Vaak krijgen kwetsbare zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap niet de zorg die ze nodig hebben. Dat heeft gevolgen voor hun gezondheid, maar ook voor die van hun ongeboren kinderen. Via ‘Born in Brussels’ wil minister De Block dit verhelpen.

“Ik draag dit nieuwe project een warm hart toe", zegt De Block. "Zorgen voor zwangere vrouwen is zorgen voor de toekomst van hun kinderen. Als maatschappij moeten we moeders en kinderen ondersteunen zodat ze kansen krijgen die ze verdienen.”

Zorg op maat

In het kader van ‘Born in Brussels’ zullen de meest kwetsbare zwangere vrouwen gedetecteerd, zodat ze zorg op maat kunnen krijgen tijdens hun zwangerschap. Professor Katrien Beeckman en de Vrije Universiteit Brussel werkten daartoe een wetenschappelijk onderbouwd screeningsinstrument uit, dat vanochtend is voorgesteld aan het publiek.

De bedoeling is dat alle Brusselse organisaties die actief zijn rond sociaal beleid, moeder- en kindzorg en armoedebestrijding dit instrument gebruiken om zo de meest kwetsbare zwangere vrouwen naar de zorg te leiden die ze nodig hebben. De betrokken zorgverleners zullen ook één netwerk vormen om deze groep samen zo goed mogelijk op te vangen en hen zorg op maat te bieden.

Het project wordt eerst opgestart in de gemeenten van Brussel waar de nood het hoogst is: Stad Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Anderlecht en Koekelberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?