Bouw gevangenis Haren binnenkort van start

© Cafasso
| Een simulatiebeeld van de toekomstige gevangenis in Haren.

De Regie der Gebouwen heeft het consortium Cafasso definitief aangeduid voor de bouw van de nieuwe gevangenis van Haren. De eerste fase van de werken start eind deze zomer. In de loop van 2022 staat de oplevering geprogrammeerd. Dat meldt de Regie der Gebouwen woensdag. In totaal moet de gevangenis plaats bieden aan 1.190 gedetineerden.

Over de gevangenis van Haren is al jaren sprake. Ze moet de bestaande gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael vervangen. De nieuwe instelling wordt vaak een megagevangenis genoemd. Ze zal immers bestaan uit verschillende afdelingen met aparte gebouwen: twee arresthuizen voor mannen, een strafhuis voor mannen, een gesloten instelling voor vrouwen, een open instelling voor vrouwen, een observatie-instelling, een psychiatrische afdeling en medisch centrum.

De bouw zal gebeuren via een zogenaamde DBFM-procedure, waarbij een private partner instaat voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van het complex gedurende 25 jaar. Die private partner is het consortium Cafasso, dat bestaat uit Denys NV, FCC Construcción en Macquarie Capital. Hij werd nu ook definitief aangesteld.

Tegen het einde van deze zomer start de eerste fase van de werken. Bedoeling is het complex in de loop van 2022 op te leveren. Volgens de Regie der Gebouwen worden alle maatregelen genomen om de hinder voor de buurtbewoners zoveel mogelijk te beperken, zowel tijdens de werken als tijdens de uitbating van de gevangenis. Er komt ook een informatiesessie voor de buurtbewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?