Braakliggend terrein bij Weststation krijgt tijdelijke invulling

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 12 februari 2020
Updated: 12-02-2020 - 18:19

Ingerichte containers voor jongerenverenigingen uit de wijk, een FabLab voor buurtbewoners en een plek voor sportactiviteiten. Het braakliggende terrein naast het Weststation in Molenbeek krijgt binnenkort een nieuwe invulling, in afwachting van een grondige heraanleg.

Het Molenwestproject heet het concept, dat een initiatief is van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting en de gemeente Molenbeek. Het terrein van 4.500 vierkante meter ligt op de hoek van de Ninoofsesteenweg met de Alphonse Vandenpeereboomstraat, net naast de ingang van het Weststation.

Nu de vergunning rond is, kunnen de werken beginnen. De wijkverenigingen kunnen vanaf de zomer terecht in een mooie en originele infrastructuur, belooft burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS). De bezetting geldt in principe voor een periode van drie jaar. Gedurende die hele periode kunnen jongeren en buurtbewoners terecht in Molenwestproject.

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels- SP.A) bevestigt dat de MSI een stedenbouwkundige vergunning heeft gekregen voor de tijdelijke invulling. "We willen plaatsen vaker een tijdelijke functie te geven voor ze definitief worden aangepakt," verklaart hij. "Daar gaat vaak een proces aan vooraf en deze tijd willen we nu meer gaan gebruiken om deze plaatsen al te activeren en te integreren in de buurt."

Net als See U

Ook volgens Gilles Delforge, directeur van de MSI, kan de tijdelijke bezetting tegemoetkomen aan de noden van de wijk. Hij verwijst naar het recente artikel uit 'The Guardian', waarin See U, de tijdelijke bezetting van Usquare.brussels in Elsene, enthousiast onthaald wordt.

Definitieve bestemming

Het Gewest buigt zich momenteel over de definitieve bestemming. De beslissing voor tijdelijke ruimtes waar actieve wijkverenigingen hun activiteiten kunnen organiseren, kwam er op basis van het Duurzaam Wijkcontract 'Rond Westpark' en het Stadsvernieuwingscontract 'Weststation’' (SVC 3).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?