Bral: 'Opbrengst kilometerheffing naar groene belastingsverlaging'

De opbrengst van de kilometerheffing voor vrachtwagens moet in de eerste plaats opnieuw geïnvesteerd worden in het onderhoud en de uitbouw van weginfrastructuur. Dat zegt de Confederatie Bouw. Stadsvereniging Bral ziet meer heil in een groene tax shift.

Volgend jaar komt er een kilometerheffing voor voertuigen van meer dan 3,5 ton. Dat lokte al heel wat protest uit, onder meer van de transportsector.

De Confederatie Bouw vraagt nu dat de opbrengst integraal naar het onderhoud en de ontwikkeling van de infrastructuur in ons land gaat. "Omdat de weginfrastructuur zorgt voor de opbrengst van een kilometerheffing is het niet meer dan logisch dat die opbrengst ook terugvloeit", klinkt het in een persbericht.

De bouwsector denkt daarbij in eerste plaats aan een beter onderhoud van de bestaande infrastructuur, maar ook de realisatie van nieuwe verbindingen die worden bestempeld als ontbrekende schakels in ons wegennet.

Automobilistenvereniging Touring heeft in dat verband een lijstje gemaakt van wenselijke uitbreidingen. Voor Brussel gaat het onder meer om tunnels onder de Keizer Karellaan, Schuman en het Ter Kamerenbos, en een grote overstapparking nabij het knooppunt van de Ring met de E19.

Tax shift
Volgens Bral zijn Confederatie Bouw en Touring niet meer bij de les. De stadsvereniging pleit in navolging van de Vlaamse milieuadministratie voor een groene tax shift. "De extra inkomsten kunnen gebruikt worden voor het verminderen van de werkgeversbijdragen of de personenbelasting", zegt Jeroen Verhoeven. "Op die manier kunnen extra jobs gecreëerd worden."

Bral wil dat de gewesten ook snel werk maken van een kilometerheffing voor personenwagens. "Met die invoering kan men nu al stapsgewijs beginnen, naar analogie met het GEN, in de zones die het best bediend worden per openbaar vervoer", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?