Brandstichting in avonturenpark Betovering: ‘Vijfde keer in tien jaar tijd’

© Betovering
| Door de brand is de onthaalruimte van het park vernield

Afgelopen zondag is de onthaalruimte van avonturenpark Betovering in brand gestoken. Of het park in het Begijnenbosdal in Neder-Over-Heembeek zal kunnen heropenen zoals gepland, is onzeker. “Het was al een slecht jaar door corona. We gaan er alles aan doen, maar of we ermee kunnen doorgaan, weet ik nog niet.”

Tijdens een patrouille merkte de politie de brand zondag in het Begijnenbosdal op. De containers die dienstdoen als onthaalruimte van Betovering, een avonturenpark in middeleeuws thema, stonden in lichterlaaie. “Volgens de brandweer is de brand aangestoken. In de lokalen die helemaal vernield zijn hielden we de kostuums en ander materiaal van animatoren bij”, zegt terreinverantwoordelijke Vincent Dallemagne .

Het is niet de eerste keer dat er brand wordt gesticht in het avonturenpark. “Het is de vijfde keer in tien jaar tijd, maar dit is de ergste”, aldus Dallemagne. “Het park is niet afgesloten, het is een open plek. ’s Avonds komen mensen hier een joint roken of een fles drinken. Dat hier mensen komen om zich te amuseren, daar heb ik niets op tegen. Maar er zijn altijd enkelingen die te ver gaan.”

De daders vatten zal een moeilijke klus zijn, want er hangen nergens bewakingscamera’s. “De gerechtelijke politie is wel langsgekomen om te vragen of de buren iets gezien hebben. Maar de onthaalruimte bevindt zich zestig meter van de straat, middenin een bos. Niemand heeft iets gezien.”

Onzekere heropening

Normaal zou het avonturenpark heropenen in april, maar die heropening is nu erg onzeker. “We hebben geen lokalen meer om onze animatoren en bezoekers in te ontvangen. Er is zelfs geen elektriciteit of water”, zegt Dallemagne. Volgende week zit hij samen met burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS). “De Stad wil bekijken of ze materiële hulp kan bieden.”

De terreinverantwoordelijke schat de schade op ongeveer zestigduizend euro. Door de coronacrisis waren het al financieel moeilijke tijden. Het avonturenpark is al maanden dicht. “Het is zoals voor iedereen een slecht jaar. We ontvangen al sinds september geen scholen meer”, vertelt Dallemagne nog. “Dit betekent een groot verlies. We gaan er alles aan doen, maar of we ermee kunnen doorgaan, weet ik nog niet.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?