Brandweer bekogeld met glazen flessen: 'Er schort iets aan opvoeding jongeren'

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Brusselse brandweer.
Updated: 27-08-2020 - 13:59

Een interventieteam van de Brusselse brandweer is afgelopen nacht tijdens een tussenkomst voor een vuilbakbrand in Molenbeek het slachtoffer geworden van zinloos geweld. Bij aankomst ter plaatse, en ook tijdens het blussen zelf, kregen de brandweerlui verschillende projectielen en glazen flessen naar het hoofd geslingerd. "De problemen moeten aan de wortel worden aangepakt. Er schort iets aan de opvoeding van deze jongeren", zegt ACV-vakbondsafgevaardigde van de brandweer.

Via het noodnummer 112 kwam afgelopen nacht omstreeks 1u15 een oproep binnen voor een vuilbak die vuur had gevat aan de Mahatma Gandhilaan in Molenbeek. Bij aankomst ter plaatse werd de brandweer getrakteerd op een onaangename verrassing.

Aangeslagen

Vanop het dak van een aanpalend gebouw werden de brandweermannen bekogeld met glazen flessen. "De vraag kan gesteld worden of de hulpdiensten niet opzettelijk ter plaatse werden gelokt om dan aangevallen te worden", zegt woordvoerder van de brandweer Walter Derieuw.

Ook tijdens de bluswerken zelf werden er nog verschillende projectielen naar het hoofd geslingerd van de hulpverleners. Niemand raakte gewond, maar volgens de woordvoerder van de brandweer ‘is iedereen wel nog altijd danig onder de indruk’.

De pompwagen liep bij het incident wel lichte blikschade op. De algemene directie van de Brusselse brandweer heeft intussen besloten om klacht neer te leggen en zich ook burgerlijke partij te stellen

Smet: 'Dit kan niet'

Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Pascal Smet (one.brussels-sp.a) vraagt de burgemeester van Molenbeek en de politiezone 'om alles in het werk te stellen om de veiligheid van onze hulpverleners te verzekeren, zeker tijdens hun interventies'. Zo laat hij weten via Twitter.

Smet heeft al contact opgenomen met de burgemeester en de politie, bevestigt zijn woordvoerster. "Alle vormen van geweld tegen de Brusselse brandweer in dienst kan niet," tweet Smet. "Dit moet sterk worden veroordeeld. De brandweerlieden verdienen ons respect."

"Zo'n incidenten mogen niet, maar helaas zal dit niet het laatste zijn", reageert ACV-vakbondsafgevaardigde Dirk Van der Ougstraete moedeloos. "Jammer genoeg slaagt het gerecht er niet in deze jongeren bij de lurven te vatten. Maar we beseffen wel dat het moeilijk is om hiertegen op te treden. De problemen moeten aan de wortel worden aangepakt. Er schort iets aan de opvoeding van deze jongeren."

43 incidenten in 2019

Van der Ougstraete betreurt vooral dat een Brusselse brandweerman niet gewoon zijn werk kan doen. "Waar we vroeger enkel voor vlammen moesten vrezen, moeten we nu ook opletten voor de mensen zelf. Nochtans zijn we er om hen te helpen, niet om bekogeld te worden", aldus de vakbondsman, die daarmee herhaalt wat ook brandweerbaas Tanguy du Bus de Warnaffe vorig jaar al zei.

Brandweerwoordvoerder Derieuw laat nog weten dat er vorig jaar 43 gevallen van agressie tegen de hulpdiensten waren, zowel verbaal als fysiek. Van begin dit jaar tot en met mei maakt hij gewag van 12 incidenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?