| Brandweermannen voorop tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen op zondag 5 december

Brandweer op coronabetoging: ‘Verplichte vaccinatie leidt tot onrust’

KVDP
© BRUZZ
06/12/2021

Op de betoging tegen de coronamaatregelen liepen zondag ook brandweermannen in uniform mee. Volgens het VSOA hebben de vakbonden niet opgeroepen om mee te betogen, maar vakbondsman Eric Labourdette toont wel begrip. “Als het om premies gaat, behoren we niet tot het zorgpersoneel. Wel als het gaat om verplichte vaccinatie. Dat zorgt voor nervositeit onder brandweermannen.”

De politie telde zondag 8.000 betogers tijdens een tweede protestmars van onder meer Belgium United For Freedom. Twee weken geleden trok een gelijkaardige mars nog 35.000 betogers. Opvallend was dat er gisteren tientallen brandweermannen in uniform meeliepen. Dat gebeurde niet na een oproep door de vakbonden, gaf VSOA-vakbondsman Eric Labourdette al aan. “We weten niet vanwaar de oproep kwam, maar ze circuleerde op sociale media”, zegt Labourdette. “Ik geloof dat het enerzijds de bedoeling was om zich op te stellen tussen de betogers en de politie, om geweld te voorkomen. Anderzijds protesteerden zij tegen de verplichte vaccinatie.”

Ook zaterdag kwamen brandweermannen op straat, in de eerste plaats om een beter werkstatuut te eisen, maar ook toen waren er spandoeken tegen de verplichte vaccinatie te zien. De maatregel leidt al langer tot onrust binnen de brandweer, meent Labourdette. “We willen weten hoe het zit met de verplichte vaccinatie, want we hebben de wettekst nog niet gezien. Wie zal precies verplicht worden? Enkel het ambulancepersoneel? Ik heb bijvoorbeeld geen ambulanciersbrevet, maar kom soms in contact met patiënten, wanneer ik bijvoorbeeld een ladderwagen bestuur om een patiënt te evacueren.”

'Eerst applaus, dan ontslag'

De onduidelijkheid zorgt voor veel onzekerheid. Naast de hoge werkdruk is het volgens Labourdette een factor die ertoe leidt dat sommige brandweermannen denken aan stoppen. “Ik ken een brandweerman die al zes maanden thuiszit met een burnout, omdat hij bang is. Het psychologische aspect van dit debat mag niet onderschat worden. Ik begrijp de collega’s die betogen. De brandweermannen zijn ongerust, sommigen denken nu al aan een andere job. De onduidelijkheid over de verplichte vaccinatie zorgt voor nervositeit.”

Volgens Labourdette zouden er geen disciplinaire sancties mogen volgen als een brandweerman de vaccinatie zou weigeren. “Ons aan de deur zetten is sowieso heel moeilijk, omdat wij statutaire personeelsleden zijn”, aldus Labourdette. De liberale vakbondsman is zelf vooral boos omdat brandweermannen in dit dossier wel (deels) tot het zorgpersoneel behoren. “Als het over premies voor het zorgpersoneel gaat - die zijn meer dan verdiend, want het ziekenhuispersoneel verricht nog steeds ongelooflijk werk - worden wij vergeten, niet als het om de verplichte vaccinatie gaat. Wij krijgen eerst applaus, om daarna te horen te krijgen dat sommigen hun job kunnen verliezen.”

Gisteren was het net de bedoeling om tussen de betogers en de politie te staan om rellen als de vorige keer te vermijden. Dat vind ik zelf ook een goed idee.

Eric Labourdette, VSOA brandweer

“Een ander voorbeeld”, gaat Labourdette verder, “is de voorrang voor de derde prik. Zeventig tot tachtig procent van de Brusselse brandweermannen is gevaccineerd, maar zij moeten nu met de rest aanschuiven voor een derde prik.” De brandweer zal ook dinsdag protesteren tegen de verplichte vaccinatie, samen met andere sectoren binnen de zorg.

Brandweeruniform

Ook op de vorige betoging tegen de coronamaatregelen twee weken geleden liepen enkele brandweermannen mee in uniform. Een van hen sprak toen ook de pers toe. Tegen hem is nu een disciplinaire procedure opgestart, omdat hij onder meer zou ontkend hebben dat de coronapandemie bestaat. “Dat is me vandaag nog bevestigd”, aldus Labourdette. “Het is één ding om tegen vaccins te zijn, maar de pandemie minimaliseren terwijl we in een mum van tijd van tweehonderd naar achthonderd IC-bedden zijn gedaan, dat gaat erover.”

In Het Nieuwsblad betreurt Hans Clarysse, de voorzitter van Brandweer Vereniging Vlaanderen (BVV), dat de protesterende brandweermannen deelnamen aan de mars in uniform. “Zeker als je het onderwerp van de betoging ziet. Als het gaat over de vaccinatieplicht. Zo’n uniform straalt autoriteit uit”, aldus Clarysse. Labourdette zelf ziet daar geen problemen in. “Voor politieagenten is het verboden om in uniform te betogen. Zo’n verbod is er niet voor brandweermannen, die historisch gezien altijd al in uniform hebben geprotesteerd.”

“Brandweermannen in uniform moeten wel opletten met wat ze zeggen, daarvoor zijn er vakbondsmensen zoals ik, maar verder straalt het uniform niet dezelfde autoriteit uit als dat van een politieagent”, aldus Labourdette nog. “Gisteren was het net de bedoeling om tussen de betogers en de politie te staan om rellen als de vorige keer te vermijden. Dat vind ik zelf ook een goed idee.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni