Brandweerbonden dreigen opnieuw met staking

© PhotoNews
| De Brusselse brandweer.

Het blijft rommelen in de Brusselse brandweerkazernes. De vakbonden klagen opnieuw over "verschrikkelijke en onmenselijke" werkomstandigheden. Op 4 augustus zitten hun afgevaardigden samen met bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels). "Als onze eisen niet worden ingewilligd, dienen we een stakingsaanzegging in."

De voorbije jaren trokken brandweermensen wel vaker aan de alarmbel. "En er wordt sindsdien wel aan betere omstandigheden gewerkt", erkent ook VSOA-vakbondsman Eric Labourdette. Maar toch blijft het ongenoegen. "En dat heeft natuurlijk te maken met de coronacrisis, die het werk van onze officieren nog extra moeilijk maakt."

De vakbonden klagen bijvoorbeeld dat brandweermannen hun bijzondere premie voor ongezonde, gevaarlijke of lastige werken nog niet hebben gekregen. Maar ook het gebrek aan hygiƫne in de kazernes zet kwaad bloed. "We kampen met ratten- en madenplagen. Dat zegt wat over de inspanningen die geleverd zijn tijdens deze gezondheidspandemie", aldus Labourdette.

Hij vreest ook dat de brandweer straks door zijn reserves aan beschermende kledij, zeep en desinfecterende middelen heen zal zitten, omdat er geen extra budgetten voor uitgetrokken zouden zijn.

Eengemaakt crisiscentrum

Ook over het nieuwe crisiscentrum, waarin de Brusselse regering behalve Brussel Preventie en Veiligheid (BPV), ook de noodcentrales van de politiezones, de veiligheidsdiensten van de MIVB en de noodcentrale van de brandweer wil onderbrengen, zijn de bonden niet te spreken.

"Die plannen houden geen rekening met de wettelijk beschermde noden van de brandweermannen", zegt Labourdette. "De ruimte die daar voorzien wordt voor de hulpdiensten is veel te klein. Bij een aanval of een incident, zoals een gaslek, zijn onze werknemers in gevaar."

De vakbonden vragen eerst een risico-analyse te laten uitvoeren op het crisiscentrum en het idee om alle nooddiensten samen te hokken, opnieuw te evalueren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?