Brandweercommissie wacht op documenten: ‘Het is een klucht’

© PhotoNews
| De brandweer laat weten dat de documenten vanaf 16 mei vrijgegeven worden.

Het onderzoek van de bijzondere parlementaire commissie rond wantoestanden bij de brandweer heeft vertraging opgelopen. Oorzaak: het antwoord van de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB), die moest oordelen of bepaalde documenten vrijgegeven mochten worden of niet, is blijven liggen op het kantoor van de commissievoorzitter. “Het is een echte klucht aan het worden,” reageert commissielid Annemie Maes (Groen).

Begin maart heeft de commissie gevraagd om onder andere de verslagen van de directieraad in te kijken. De brandweertop wilde die documenten niet meteen vrijgeven omdat er bezorgdheden waren over privacy en de veiligheidssituatie in Brussel. Ze trokken toen naar de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB) om advies te vragen.

'CTB niet bevoegd'

Begin april had bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) laten weten dat de CTB de brandweer gelijk had gegeven, en dat de documenten dus nog niet vrijgegeven konden worden. Nu blijkt dat de CTB eind maart eigenlijk had geantwoord dat ze niet bevoegd is om te oordelen over de kwestie.

“De Commissie is niet bevoegd om advies uit te brengen over een verzoek afkomstig van een parlementaire commissie van het Brussels parlement aan een regionaal bestuursorgaan om administratieve documenten te delen,” staat er te lezen in het antwoord dat BRUZZ kon inkijken.

Dat antwoord heeft de commissieleden pas deze week bereikt.

'Geen urgentie'

Het antwoord werd verstuurd naar de voorzitter van de parlementaire commissie, Marc-Jean Ghyssels (PS), maar hij heeft dat dus niet meteen doorgegeven aan de commissieleden. “De zaak was niet dringend, en bovendien is het ook vakantie geweest,” aldus Ghyssels. Hij wijst er ook op dat hij en de brandweer wel nog overleg hebben gehad over de documenten.

'Onbegrijpelijk'

De commissieleden reageren verbaasd op de uitleg van de voorzitter. “Natuurlijk was het wel dringend,” aldus Vincent De Wolf (MR). “Wij hadden dat antwoord nodig om ons onderzoek verder te zetten. Het is trouwens onbegrijpelijk dat deze documenten niet vrijgegeven worden," klinkt het fel.

Ook Commissielid Annemie Maes begrijpt de reactie niet. “Ik heb de indruk dat het onderzoek op de lange baan geschoven wordt. Het lijkt wel of sommigen willen wachten tot het momentum voorbij is. Het antwoord van de voorzitter getuigt van een verouderde politieke cultuur."

Onderzoekscommissie

Om een einde te maken aan de discussie rond het vrijgeven van de documenten, willen enkele commissieleden een parlementaire onderzoekscommissie, die meer bevoegdheden heeft dan een bijzondere commissie, oprichten.

De Wolf geeft de brandweertop en staatssecretaris Jodogne uiterlijk tot 16 mei om in actie te schieten.

“Als we de documenten niet op tijd in handen krijgen, zal ik een verzoekschrift indienen om een onderzoekscommissie op te richten,” zegt hij. Ook commissielid Fouad Ahidar (SP.A) sluit zich aan bij dat idee. “Op deze manier kunnen we niet blijven werken,” klinkt het.

Zowel staatssecretaris Jodogne als de brandweertop achten dat niet noodzakelijk. Zij laten weten dat er tijdens het overleg met voorzitter Ghyssels is overeengekomen om de documenten over te maken, nadat de gevoelige informatie onleesbaar gemaakt wordt.

“Deze verslagen zullen de komende dagen worden opgestuurd naar het parlement, zoals afgesproken met voorzitter Ghyssels. Waarom gaan de parlementsleden nu op de barricades staan?” vraagt Jodogne zich af. "Bovendien hebben we sinds midden maart al 2.100 documenten overgemaakt aan de commissie," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?