Brandweertop krijgt gelijk en geeft cruciale documenten nog niet vrij

© Kabinet Cécile Jodogne
| De staatssecretaris bevoegd voor de Brusselse brandweer

De bijzondere parlementaire commissie rond aanbestedingen bij de brandweer wil de directieverslagen inkijken, maar de brandweertop schermt met de privacywetgeving. Ze heeft volgens bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne gelijk gekregen van de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten.

De leden van de bijzondere parlementaire commissie die mogelijke misstanden bij de aanbestedingen bij de brandweer onderzoekt, hadden begin maart unaniem om de beraadslagingen van het directiecomité gevraagd. Er zijn immers heel wat vragen gerezen over de werking van de brandweertop. Maar de pompiers zien daar een gevaar in voor de privacy, en mogelijk zelfs voor de veiligheidssituatie in Brussel. De brandweertop vroeg daarom advies aan de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB).

De CTB heeft zich eind vorige week uitgesproken over de zaak. Volgens bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) geeft de CTB de brandweertop gelijk in haar vrees voor privacy-issues. Onze redactie kon die informatie voorlopig niet uit eerste bron bevestigen.

Parlement krijgt documenten voorlopig niet

De uitspraak van de CTB is louter een advies, dat door overheden vaak naast zich neergelegd wordt. Maar de brandweer grijpt ze dit keer wellicht aan om de beraadslagingen van haar directiecomité, met daarin cruciale discussies tussen de officieren en de administratieve leiding, niet vrij te geven. Navraag leert dan ook dat het parlement ze inderdaad nog altijd niet ontvangen heeft.

Staatssecretaris Jodogne zegt dat ze de voorzitter van het Brussels parlement, Charles Picqué (PS), al op de hoogte gebracht heeft van de beslissing. “Het parlement is nu in reces, wellicht kijken ze na de vakantie samen verder of er een manier is om de persoonsgegevens in de documenten te anonimiseren. Maar dat is aan het parlement en de brandweer", aldus Jodogne.

Niemand geslaagd voor examen topjob

Het rommelt al maanden enorm bij de Brusselse pompiers. Na een vernietigend rapport van het Rekenhof onderzoekt een bijzondere parlementaire commissie mogelijke misstanden bij de openbare aanbestedingen. Brandweerlui dreigden de afgelopen weken de vergaderingen van de directie binnen te vallen. En huidig dienstdoend korpschef Tanguy du Bus de Warnaffe is niet geslaagd voor een examen voor zijn job, maar er was geen enkele andere kandidaat.

Het was een gebrek aan kennis van administratie en boekhouding dat hem de das omdeed, zegt ACV-vakbondsman Dirk Van Der Ougstraete, die als waarnemer aanwezig was bij het assessment. De regering heeft de selectieprocedure opnieuw opgestart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?