| De bijzondere commissie rond de brandweer vraagt commandant Tanguy du Bus de Warnaffe in een brief om zo snel mogelijk de verslagen over te maken, maar ze kan hem niet dwingen

Commissie brandweer krijgt cruciale documenten niet

SDS
© BRUZZ
13/03/2018

De bijzondere parlementaire commissie die mogelijke misstanden bij de Brusselse brandweer onderzoekt, heeft cruciale documenten rond de werking van de brandweertop nog altijd niet. De brandweer schermt met de wet op de privacy om ze niet vrij te geven, en heeft advies gevraagd aan de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB). Maar die heeft een maand de tijd om uitspraak te doen, terwijl de bijzondere commissie eind maart al wordt opgedoekt.

De bijzondere commissie werd opgericht omdat het parlement na een rapport van het Rekenhof over fouten in de openbare aanbestedingen van de brandweer met heel wat vragen bleef zitten. Ze heeft evenwel geen speciale bevoegdheden zoals een parlementaire onderzoekscommissie.

De commissieleden vroegen een aantal documenten op bij de brandweertop, zoals verslagen van de syndicale vergaderingen, de bijeenkomsten van het directiecomité en die van het comité voor preventie en bescherming op het werk. "We krijgen te weinig respons. Al te vaak schuiven de ondervraagden de hete aardappel naar elkaar door, en is het niet duidelijk wie nu eigenlijk verantwoordelijk is", zegt commissielid Fouad Ahidar (SP.A) aan BRUZZ.

Met die documenten zouden een aantal welles-nietesdiscussies uitgeklaard kunnen worden, denkt ook Annemie Maes (Groen). "Zo'n Chantal Jordan bijvoorbeeld, die als directrice bij hoog en bij laag beweert dat ze geen tekenbevoegdheid had. Dat vind ik vreemd." "Net zoals officieren die verantwoordelijk zijn voor de openbare aanbestedingen, maar die zeggen geen enkele vraag gekregen te hebben van het Rekenhof (terwijl de Rekenhof-medewerkers die de aanbestedingen controleerden zelfs een eigen kantoortje hadden in het gebouw, red.)", aldus Ahidar.

Brandweertop ligt dwars

Maar de brandweertop weigert de gevraagde documenten vrij te geven, omdat die volgens hen de privacy van bepaalde betrokkenen zouden kunnen schaden. Daarom hebben de pompiers een advies gevraagd aan de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten (CTB), liet commandant Tanguy du Bus de Warnaffe vorige week weten aan commissievoorzitter Marc-Jean Ghyssels (PS).

Ghyssels stuurde afgelopen donderdag een brief terug, die BRUZZ kon inkijken. Hij zegt namens de hele commissie de terughoudendheid niet te begrijpen, en spoort du Bus de Warnaffe aan om ze zo snel mogelijk door te sturen.

Vermits de Commissie voor Toegang tot Bestuursdocumenten altijd een maand de tijd heeft om een uitspraak te vellen, is de kans anders groot dat de gevraagde documenten pas doorgestuurd worden nadat de bijzondere commissie over de brandweer al ontbonden is.

Om tegemoet te komen aan de bezwaren van de brandweer, belooft Ghyssels dat de documenten op een speciaal beveiligde website zullen worden geplaatst. Die zal enkel toegankelijk zijn voor de parlementsleden en maximaal twee van hun medewerkers, via hun elektronische identiteitskaart. Bovendien zal iedereen ook een geheimhoudingsovereenkomst moeten ondertekenen.

Schorsing commissie

Commissielid Alain Destexhe (MR) vraagt zelfs de schorsing van de bijzondere commissie, zolang de parlementsleden de gevraagde documenten niet in handen krijgen.

"Volgende week, op 20 maart, zijn de bevoegde staatssecretarissen anders aan de beurt, hoewel we nog altijd de verslagen van het directiecomité niet hebben", zegt hij aan La Capitale.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Alain Destexhe , Annemie Maes , Fouad Ahidar , Marc-Jean Ghyssels , René Coppens , DBDMH , brandweer , bijzondere commissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni