Britse Brusselaars laten zich massaal naturaliseren

De demografische weerslag van de Brexit op Brussel wordt voor het eerst echt voelbaar. Maar liefst dertien keer meer Brusselse Britten namen er vorig jaar de Belgische nationaliteit bij in vergelijking met 2015, het jaar voor het Brexit-referendum. "Het is een kwestie van principe."

Vrijdagochtend publiceerde Het Nieuwsblad opvallende cijfers van federaal statistiekbureau Statbel. In 2017 hebben tien keer zoveel Britten de Belgische nationaliteit aangenomen als in 2015, het jaar voor het Brexit-referendum. In 2015 ging het om 127 naturalisaties, in 2017 werden dat er 1.381.

Proportioneel gezien wonen veruit de meeste Britse inwijkelingen in het Brussels Gewest. Navraag bij Statbel leert dan ook dat de Brusselse cijfers weinig verrassend nóg spectaculairder zijn. Tegenover het jaar voor de Brexit is het aantal genaturaliseerde Britse Brusselaars vorig jaar meer dan ‘verdertienvoudigd’, van 42 naar 572.

Voor de échte cijferliefhebbers: 2017 is het jaar waarin het aantal Brussels-Britse naturalisaties voor het eerst het absolute aantal Vlaams-Britse naturalisaties voorbij steekt. In Vlaanderen werden 527 Britten Belg, in Brussel 572.

Europese identiteit belangrijk

Volgens Statbel gaat het grotendeels over Britten die hier al een tijdlang wonen en dus vaak ‘ingeburgerd’ zijn. Ze vinden hun Europese identiteit belangrijk en nemen daarom de Belgische nationaliteit erbij uit angst voor de Brexit. Daarom staan de Britten ook bovenaan de lijst van de ‘naturaliserende nationaliteiten’.

Het sleutelwoord is erbij nemen. Want in België hoeven deze mensen geen afstand te doen van hun Britse nationaliteit. In Nederland moeten ze dat bijvoorbeeld wel doen. Daar ligt het aantal genaturaliseerde Britten dan ook veel lager dan bij ons. Want hier kunnen ze de zogenoemde dubbele nationaliteit Brits-Belgisch aannemen.

'Kwestie van principe'

Alison Marchner nam de Belgische nationaliteit aan in 2017. Ze woont al decennia in en rond Brussel als Britse, maar de Brexit trok haar over de streep. "Het verbaast me dat het zelfs zo lang geduurd heeft voor deze Belgisch-Britse 'explosie' er is gekomen," zegt ze.

"Voor mij was de beslissing een kwestie van principe. Ik voel me Europese en als ik dat niet meer kan zijn met enkel de Britse nationaliteit, dan wil ik dat veranderen," besluit Alison. "Ik geloofde mijn ogen niet toen ik de Brexit-voorspellingen zag uitkomen, en dus heb ik mezelf gecoverd met de Belgische nationaliteit. Ik voel me hier ook thuis."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?