Brussel blijft een stad van singles

Eva Christiaens
© BRUZZ
10/02/2022

Aftellen naar Valentijn? Een vijfde van de Brusselaars zal daar niet van wakker liggen. Brussel blijft een stad van singles en vooral bij de twintigers lopen heel wat vrijgezellen rond.

Dat blijkt uit cijfers van Brussels statistiekbureau Bisa, op basis van gegevens van Statbel. Op 1 januari vorig jaar telde Brussel 258.510 alleenwonenden. Dat is een vijfde (21 procent) van alle Brusselaars, meer dan een kwart (27 procent) van de volwassenen en goed voor bijna de helft (46 procent) van alle huishoudens. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers.

De hoofdstad heeft daarmee het hoogste aandeel singles van het hele land. Elsene (36 procent), Etterbeek (31), Sint-Gillis (29) en Brussel-Stad (24) halen allemaal de top vijf van gemeenten met de meeste alleenwonenden.

De alleenwonenden en de alleenstaande ouders vormen samen 36 procent van de Brusselse bevolking

“In Elsene zijn de alleenstaanden vaak jongvolwassenen. Er wonen veel studenten die na hun studies blijven plakken, maar ook werknemers van de Europese instellingen,” legt VUB-demograaf Patrick Deboosere uit. “In de stad Brussel is die groep ook vrij groot, maar dat wordt in de percentages gebalanceerd door gezinnen in Laken en Neder-over-Heembeek.”

De alleenstaande ouders zijn daar voor alle duidelijkheid nog niet bijgeteld. Die zijn in Brussel met ongeveer 65.000. Opgeteld met de alleenwonenden zijn dan 36 procent van alle Brusselaars single. “Maar zulke administratieve cijfers meten niet alles,” waarschuwt Deboosere. Jonge singles die nog bij hun ouders wonen, bijvoorbeeld, vallen buiten beeld. Alleenwonenden met een langeafstandsrelatie ook. En heel wat studenten of jonge werkers zijn nog in een ander gewest ingeschreven.

Niet één type single

In Brussel is het gros van de singles jonger dan dertig. De alleenwonenden tussen 18 en 29 jaar, plus hun leeftijdsgenoten die nog bij hun ouders wonen, zijn met maar liefst 140.000. Dat is twee derde van die hele leeftijdsgroep, al kan een deel van hen natuurlijk een relatie hebben zonder samen te wonen.

Van de 30- tot 64-jarigen is ongeveer dertig procent alleenwonend, waarvan iets meer mannen dan vrouwen. Van de 65- tot 79-jarigen woont 38 procent alleen en van de 80-plussers 46 procent. Hier is de overgrote meerderheid vrouw. Alleenstaande 80-plussers in woonzorgcentra zijn dan nog niet meegeteld.

“Er is een groot onderscheid tussen verschillende alleenstaanden. Jonge singles hebben vaak nog een grote vriendenkring, terwijl mensen die alleen komen te staan op oudere leeftijd meer risico lopen op vereenzaming,” zegt demograaf Deboosere. “Alleenstaande ouders zijn nog een aparte situatie, waar je goed moet letten op de steun aan de kinderen.”

Beleidswerk

In het Brussels parlement is al een werkgroep opgestart rond alleenwonenden. Die werkt nu aan een reeks aanbevelingen voor de politiek en vraagt een 'singletoets' bij elke maatregel. Maar of Brussel zich moet voorbereiden op nog meer singles de komende jaren, blijft moeilijk in te schatten. De voorbije twintig jaar zijn de verhoudingen alvast niet meer sterk verschoven.

OPROEP.

"Hoe ervaar jij Brussel als single en welke single hoort daarbij?"

Laat het ons weten en hoor de verhalen en de singles maandag de hele dag lang op BRUZZ radio.

“Je kan wel prognoses maken voor de komende tien jaar over veroudering, maar niemand weet hoe de verhuis- of immigratiebewegingen er tegen dan zullen uitzien,” zegt Patrick Deboosere. “Voor heel België zal de trend dat meer mensen langere tijd alleen blijven, zich doorzetten,” denkt de demograaf.

Het Planbureau publiceerde deze week nog nieuwe projecties over de bevolkingsevolutie. Er wordt verwacht dat Brussel tussen nu en 2070 ongeveer met 100.000 inwoners zal groeien. In Vlaanderen wordt een nettogroei van een miljoen verwacht, in Wallonië van 200.000. Over gezinsstructuren zijn er nog geen projecties. Vandaag woont 14 procent van de Vlamingen alleen en 16 procent van de Walen.

F.CK Valentijn

Brussel is een stad van singles. Maar liefst een vijfde van de Brusselaars gaat single door het leven. Het is die single die we op Valentijnsdag graag in de spotlights plaatsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni