Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven)

| Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven)

'Brussel en Wallonië testen te weinig op COVID-19'

© Belga
17/12/2020

Hoewel België bij de Europese koplopers zit op het vlak van testbeleid, zijn er grote binnenlandse verschillen. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) moeten Brussel en Wallonië opschalen. Ook bio-informaticus Bart Mesuere (UGent) is van oordeel dat Brussel en Wallonië een tandje moeten bijsteken. Dat meldt het weekblad Knack.

Het aantal testen per 100.000 inwoners ligt immers een pak hoger in Vlaanderen, zo blijkt uit de cijfers. Uitschieter is West-Vlaanderen, met 2.745 testen per 100.000 inwoners. In Vlaams-Brabant ligt dat cijfer het laagst: 2.012. In Brussel strandt dat aantal echter op 1.547. In Wallonië haalt de best scorende provincie Luxemburg amper 1.859 testen per 100.000 inwoners. Laagvlieger is Luik, met 1.268 testen.

Voor biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) is het duidelijk: "Brussel en Wallonië moeten opschalen", zegt hij. "Voldoende testen is een van de elementen om de transmissie van het virus te kraken."

Molenberghs denkt dat de sociale kwetsbaarheid van mensen een rol speelt. Daarnaast werd Wallonië erg hard getroffen door de tweede golf. Die shock zindert nog na. "Luik had op een bepaald moment relatief gezien zes keer meer besmettingen dan Limburg. Het testbeleid en de contacttracing kraakten in hun voegen", aldus Molenberghs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronatesten , geert molenberghs , Bart Mesuere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni